Ofisimiz, Zimmet Suçu alanında karşılaşılabilecek tüm sorunlarla ilgili danışmanlık, iş ve dava takibi süreçlerinde hizmet vermektedir.
Zimmet suçu nedir, zimmet suçunun şartları nelerdir, nitelikli zimmet nedir, kullanım zimmeti nedir, zimmet suçunun zamanaşımı kaç yıldır, zimmet suçunda etkin pişmanlık, zimmet suçunda görevli ve yetkili mahkeme neresidir, zimmet suçunun cezası nedir gibi konuları oluşturmaktadır.
Zimmet Suçu ile ilgili düzenlemeler, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 247-251. Maddeler arasında düzenlenmiştir.
Zimmet suçu, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmakta olan görevlilerin çalışma alanlarına yönelik teslim edilmiş olan araç ve gereçleri, yani zilyetliği kendisine verilmiş veya gözetmek sorumluluğunda olduğu mallar üzerinde, görevine aykırı şekilde bu malları kendisinin çıkarları doğrultusunda kullanması veya bir başkasının zimmetine geçirmesidir. Bu konuya örnek olarak Covid-19 döneminde hastanede çalışan doktorların veya hemşirelerin sadece hastane ortamında hastalarla ilgilenirken korunması amacıyla verilmiş olan tıbbi maskeleri dışarıda arkadaş çevresine dağıtması gibi. Türk Ceza Kanunu 247. maddesinde düzenlenen zimmet suçu TCK 250. maddesinde yer alan irtikap ve TCK 252. maddesinde yer alan rüşvet suçu ve TCK 257. maddesinde yer alan görevi kötüye kullanma maddeleriyle karıştırılmamalıdır.
İrtikap suçu, kamu görevlisinin (memur, avukat, bilirkişi vs. kişilerin) üstlenmiş olduğu görevinde mağdura yarar sağlamaya zorlaması sonucu ikna etmesiyle beraber kendi çıkarları için mağdurun işlemiş olduğu suçtan faydalanması ile meydana gelir. Rüşvet suçu, kamu görevlisinin yapacağı eylemler için gerçek kişiden para veya maddi değeri yüksek bir mal almasıdır. Rüşvet suçu adı altında inceleme yapılabilmesi için gerçek kişinin bir kazanç elde etmesi gerekmektedir. Görevi kötüye kullanma suçu ise kamu görevlisinin kasten işlediği suçlardan birisi olup bilerek ve isteyerek görevini yapmaması veya hukuka aykırı bir şekilde yapmasıdır.
Zimmet suçu olarak nitelendirilebilir olması için belli başlı koşullar vardır. Bu şartlar;
Bu şartların meydana gelmesi durumunda kamu çalışanına karşı dava açılabilmesi mümkündür.
Nitelikli Zimmet, kamu görevlisinin zimmet suçunu işlediği esnada veya daha sonrasında yapmış olduğu ayıbı gizlemek, gün yüzüne çıkmaması amacıyla suçun delillerini gizlemeyi amaçlaması, sergilemiş olduğu hileli davranışlar da mevcut ise nitelikli zimmet olarak tanımlanmaktadır. Nitelikli zimmet, Türk Ceza Kanunu 247/2. Maddesinde belirtildiği üzere “suçun, zimmetin açığa çıkmamasını sağlamaya yönelik hileli davranışlarla işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.” şeklinde ifade edilmektedir.
Kullanım zimmeti, failin bir malı geçici bir süre kullanmasından sonra geri iade etmek düşüncesi ile sorumluluğunda tutma halidir. İşlenen bu suçta işleyen kişinin kullandığı maldan daha önemli nokta kullanımında ettiği yarardır. Kullanım zimmetinde sürekli olarak malı kendi zilyetliğinde durumu söz konusu değildir. Kullanım zimmeti Türk Ceza Kanunu 247/3. Maddesinde belirtildiği üzere zimmet suçunun, malın geçici bir süre kullanıldıktan sonra iade edilmek üzere işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilebilir.
Zimmet suçu şikayete bağlı bir suç niteliği taşımadığından dolayı savcılık suçun işlendiğini öğrenir öğrenmez soruşturma başlatmak zorundadır. Soruşturma yapan Savcılık bu süre içinde soruşturma ve kovuşturma yapabilir. Zimmet suçu ile ilgili davaların zamanaşımı süresi ise 15 yıldır. Bu sürenin sonunda suç ortadan kalkmaktadır.
Zimmet suçuna ilişkin yargılamaya bakmakta görevli olan mahkeme, suçun işlendiği yerdeki Ağır Ceza Mahkemesidir. Örneğin işlenen bu suç Tokat ilinde işlenmiş ise davaya bakmaya görevli mahkeme Tokat Ağır Ceza Mahkemesidir.
Zimmet suçunda etkin pişmanlık söz konusu olabilmektedir ve bu kapsamda etkin pişmanlık kanun maddelerinde şu şekilde ifade edilmektedir: Türk Ceza Kanunu 248/1. Maddesi; Soruşturma başlamadan önce, zimmete geçirilen malın aynen iade edilmesi veya uğranılan zararın tamamen tazmin edilmesi halinde, verilecek cezanın üçte ikisinin indirilebileceğini söylemektedir. İkinci fıkrasında ise, kovuşturma başlamadan önce, gönüllü olarak, zimmete geçirilen malın aynen iade edilmesi veya uğranılan zararın tamamen tazmin edilmesi halinde, verilecek cezanın yarısı indirilir hükmü bulunmaktadır. Etkin pişmanlığın hükümden önce gerçekleşmesi halinde, verilecek ceza üçte bir oranında indirilir.
Zimmet suçu işlenmesi durumunda beş yıldan on iki yıla kadar hapis cezasına verilmektedir. Fakat suçun işlendiğini gizlemek amacıyla hileli davranışlar işlenmesi halinde verilen olan hapis cezasının süresi yarı oranında artırılmaktadır.
Sizin de yukarıda belirttiğimiz türde zimmet suçu kapsamına giren bir hususta yaşadığınız bir ihtilaf veya destek almak istediğiniz bir konu varsa, bize iletişim kısmında bulunan numaralarımızdan veya Whatsapp hattımızdan ulaşarak danışmanlık hizmeti alabilir veya avukatlarımızla yüz yüze görüşmek için randevu oluşturabilirsiniz.
1.Zimmet Suçunun Cezası Ne Kadardır?
Kanunda belirtildiği gibi 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası vardır.
2.Zimmet Suçunun Cezası Adli Para Cezasına Çevrilebilir Mi?
Hayır, çevrilemez.
3.Zimmet Suçu Nasıl Oluşmaktadır?
Kamu görevlisinin kendisine zilyetliği devredilmiş olan taşınır veya taşınmaz bir malı başkasının zimmetine geçirmekle oluşur.
4.Zimmet Suçunu Kimler İşleyebilir?
Bu suçu yalnızca kamu görevlileri işleyebilir (devlet memuru, avukat vs.)
5.Zimmet Davasının Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır?
Zimmet suçu ile ilgili davanın zamanaşımı süresi 15 yıldır.
6.Zimmet Suçunda Görevli ve Yetkili Mahkeme Neresidir?
Suçun işlendiği yerde bulunan Ağır Ceza Mahkemesidir.
7.Zimmet Suçu Uzlaşma Kapsamında Mı?
Kamu tüzel kişilerin aleyhine işlenen suçlar için uzlaşma mümkündür. Bundan dolayı zimmet suçu uzlaşma kapsamında yer almamaktadır.
Pazartesi - Cumartesi
08.30 -18:00
Adres: Marmara Mh. 9. Sokak Astro Rezidans A Blok No:2/32 Beylikdüzü/İstanbul
Telefon: 0 (212) 999 30 23
Yıldırım & Soy Hukuk Bürosu © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir