Yıldırım&Soy Hukuk Bürosu
  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Ekibimiz
  • Faaliyet Alanları
  • Makaleler
  • İletişim
  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Ekibimiz
  • Faaliyet Alanları
  • Makaleler
  • İletişim
Yıldırım&Soy Hukuk Bürosu
  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Ekibimiz
  • Faaliyet Alanları
  • Makaleler
  • İletişim
  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Ekibimiz
  • Faaliyet Alanları
  • Makaleler
  • İletişim

Yağma (Gasp) Suçu Nedir?

  • Anasayfa
  • -
  • Yağma (Gasp) Suçu Nedir?
Yağma (Gasp) Suçu Nedir?
Av. Kemal YıldırımAv. Kemal YıldırımAv. Ziya SoyAv. Ziya Soy1.02.2023

Ofisimiz, yağma (gasp) suçu alanında karşılaşılabilecek tüm sorunlarla ilgili danışmanlık, iş ve dava takibi süreçlerinde hizmet vermektedir. 

Yağma (gasp) suçu ile ilgili düzenlemeler, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda düzenlenmiştir. 

Türk Ceza Kanununda yer alan yağma diğer adıyla gasp suçu 148,149 ve 150. Maddelerinde düzenlenmiş olup zilyetliği başkasına ait olan bir malın cebir veya tehdit yolunu kullanarak alınmasıyla oluşmaktadır. Yani yağma suçu mağdur olan kişinin malvarlığına yönelik gerçekleştirilen haksız bir eylem türüdür. 

Yağma suçu failin menkul olan bir malvarlığından faydalanmak amacıyla cebir ve/veya tehdit kullanarak malın zilyedini kendisine teslim edilmesini veya bulunduğu konumdan alınması için karşı tarafın herhangi bir müdahalede bulunmasını engellenmesiyle oluşmaktadır. Bu sebepten dolayı yağma suçunun herhangi bir menkul mal olabilmektedir. Ayrıca belirtilmesi gereken durum Yargıtay içtihatlarına göre gayrimenkul mal yağma suçunun konusu olamaz. 

Yağma suçu hırsızlığa benzeyen bir suç olmakta birlikte hırsızlıktan farklı olarak, malın alınması veya verilmesi için zilyet üzerine cebir veya tehdit kullanılmaktadır. Bu sebeple, mal varlığına karşı işlenen suçlar arasında önem arz etmektedir bu durum. Çünkü bu suç türünde korunan hukuki değer yalnızca malvarlığı değil ayrıca kişinin özgürlüğü ve vücut dokunulmazlığını da kapsamaktadır. 

Türk Ceza Kanunu Madde 148-

Bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden ya da malvarlığı itibarıyla büyük bir zarara uğratacağından bahisle tehdit ederek veya cebir kullanarak, bir malı teslime veya malın alınmasına karşı koymamaya mecbur kılan kişi, altı yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Cebir veya tehdit kullanılarak mağdurun, kendisini veya başkasını borç altına sokabilecek bir senedi veya var olan bir senedin hükümsüz kaldığını açıklayan bir vesikayı vermeye, böyle bir senedin alınmasına karşı koymamaya, ilerde böyle bir senet haline getirilebilecek bir kağıdı imzalamaya veya var olan bir senedi imha etmeye veya imhasına karşı koymamaya mecbur edilmesi halinde de aynı ceza verilir.

Mağdurun, herhangi bir vasıta ile kendisini bilmeyecek ve savunamayacak hale getirilmesi de, yağma suçunda cebir sayılır.

Yağma Suçunun Unsurları Nelerdir?

Yağma suçunun oluşabilmesi için bir takım şartların varlığı söz konusu olması gerekmektedir. 

Yağma suçunun düzenlenmesiyle beraber kişinin irade özgürlüğü, malvarlığı ve vücut bütünlüğünün hakkı korunmaktadır. Ayrıca kişinin cinsel dokunulmazlığı da koruma altındadır. 

Yağma suçunda fail ve mağdur herkes olabilir. Bu suçun konusu taşınır mallar ve borç altına sokmaya müsait senetler oluşturur. 

Yağma suçu seçimlik hareketli suçlar arasında yer almaktadır. Kanun koyucu bu suçun oluşabilmesi için iki hareketten en az birinin gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Bu hareketler cebir ve tehdittir. Failin mağdura uygulamış olduğu cebir veya tehdidi kendisine veya bir başkasına yarar sağlaması amacıyla bir malı teslim etmeye veya malın alınmasına karşı koymasına engellemek amacıyla gerçekleştirilmiş olması gerekmektedir. 

Yağma Suçunda Etkin Pişmanlık Nedir?

Yağma suçu kişinin malvarlığı değerlerine karşı işlenen suçların arasında yer aldığından etkin pişmanlığı düzenliği Türk Ceza Kanunu 168. Maddesinde belirtilen şartların yerine getirilmesi şartıyla etkin pişmanlık indiriminden yararlanmak mümkündür. Ancak yağma suçunun ağırlığı bakımından etkin pişmanlık indirimi, diğer işlenen suçlara oranla yarı oranında uygulanmaktadır. 

İşlemiş olduğu suçtan dolayı pişman olan fail, mağdura uğratmış olduğu zararı gidermek kaydıyla etkin pişmanlık indirimden yararlanabilir. Zararın aynen iadesi ya da tazminat ödemesi suretiyle ön şart olup, mağdurun zararının giderildiğine dair beyan gerekmektedir. Aksi durumda etkin pişmanlıktan faydalanmak mümkün değildir. 

Yağma Suçunda Dava Zamanaşımı Süresi Nedir?

Basit ve nitelikli halinde yağma suçunun dava zamanaşımı süresi 15 yıldır. 15 yıl içinde yargılama sürecinin tamamlanması ve faile cezanın verilmesi gerekmektedir. Bu süre içinde yargılama süreci tamamlanmaz ise sanığın artık ceza alması mümkün değildir.

Yağma Suçunda Ceza Zamanaşımı Süresi Nedir?

Yağma suçunda ceza zamanaşımı süresi 20 yıldır. Cezanın kesinleşmesiyle beraber 20 yıl içinde sanık yakalanarak cezası infaz edilmez ise cezası düşmüş olur ve artık infazı mümkün değildir.

Yağma Suçunda Tutuklu veya Tutuksuz Yargılama Halleri Nedir?

Yağma suçu Ceza Muhakemesi Kanunu 100. Maddesinde belirtildiği gibi katalog suçlarından olduğundan dolayı kuvvetli suç şüphesi olması halinde tutuklama nedeni var sayılabilir. Yargılama sürecinin tutuklu olarak yürütüldüğü durumlarda, değişen delil durumunu ve başkaca sebeplerin varlığına göre değişkenlik sağlayarak sanığın tahliyesi mümkündür.

Nitelikli Yağma Suçu Nedir?

Türk Ceza Kanunu 149. Maddesinde düzenlenmiş olan nitelikli yağma suçu bu suçun işleniş şekline göre cezanın arttırabilir olacağını ifade eder. Bu kanun maddesine göre nitelikli yağma suçu;

  1. Herhangi bir silahla işlenirse (Bıçak, tabanca, el bombası, makas vb.)
  2. Kişinin kendisini tanınmayacak bir hale koyması suretiyle (maske takması gibi)
  3. Birden fazla kişinin ortak hareket etmesi 
  4. Kişinin yolda ilerlerken önüne çıkılması (trafikte araç ile ilerlerken arabanın önüne direksiyon kırılarak durdurulması, yürüyen kişinin durdurulması gibi)
  5. Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı
  6. Var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak
  7. Suç örgütüne yarar sağlamak maksadıyla
  8. Gece vaktinde ( güneş batmadan 1 saat önce ve güneş doğduktan 1 saat sonraya kadar olan süre)

İşlenmesi halinde, fail hakkında on yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Yağma suçunun işlenmesi sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinin gerçekleşmesi durumunda, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.

Yağma Suçunda İndirim Halleri Nelerdir?

Yağma konusuna ilişkin suçun malın değerinin azlığına göre faile verilecek olan ceza, üçte birden yarıya kadar indirilebilmektedir. Ancak hakim gerekçe göstererek indirim yapmayabilir. Burada indirim oranı azami miktar ½ iken asgari oran 1/3’tür. 

Türk Ceza Kanunu Madde 150-

Kişinin bir hukuki ilişkiye dayanan alacağını tahsil amacıyla tehdit veya cebir kullanması halinde, ancak tehdit veya kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.

Yağma suçunun konusunu oluşturan malın değerinin azlığı nedeniyle, verilecek ceza üçte birden yarıya kadar indirilebilir.

Yağma Suçunda Adli Para Cezasına Çevirme, Erteleme ve Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Kararı Nedir?

Adli para cezasına çevrilmesi;

Yağma suçunu işleyen fail ile ilgili hükme göre 6-10 yıl aralığında ceza verilir. Cezanın alt sınırı 6 yıl olduğundan dolayı ve 1 yıl ve altı cezaların adli para cezasına çevrilmesi mümkün olduğundan, yağma suçunda adli para cezasının verilmesi mümkün değildir. 

Erteleme;

Türk Ceza Kanunu 51. Maddesine göre işlediği suçtan dolayı iki yıl veya daha az süreyle hapis cezasına mahkûm edilen kişinin cezası ertelenebilir. Şeklinde düzenleme olduğundan dolayı yağma suçunda erteleme kararı verilmesi mümkün değildir. 

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması;

Ceza Muhakemesi Kanunu madde 231- Sanığa yüklenen suçtan dolayı yapılan yargılama sonunda hükmolunan ceza, iki yıl veya daha az süreli hapis veya adlî para cezası ise; mahkemece, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir. Şeklinde düzenlemenin mevcut olduğundan dolayı yağma suçunda hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilemez. 

Sizin de yukarıda belirttiğimiz türde yağma (gasp) suçu kapsamına giren bir hususta yaşadığınız bir ihtilaf veya destek almak istediğiniz bir husus varsa, bize iletişim kısmında bulunan numaralarımızdan veya Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşarak danışmanlık hizmeti alabilir veya avukatlarımızla yüz yüze görüşmek için randevu oluşturabilirsiniz.

SIKÇA SORULAN SORULAR

1.Yağma Suçu Adli Para Cezasına Çevrilebilir mi?

Yağma suçu adli para cezasına çevrilemez. 

2.Yağma Suçunun Hapis Cezası Ne Kadardır?

Yağma suçunun cezası 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasıdır.

3.Yağma Suçunun Koruma Altında Olan Hukuki Değer Nedir?

Kişinin hürriyeti, zilyetlik ve mal varlığı koruma altındadır.

4.Cebir ve Tehdidi Algılayamayacak Birisine Yağma Suçu İşlenirse Ne Olur?

Beden ve ruh sağlığından dolayı savunmasız olan birine işlenen suçun yaptırımı ceza arttırılmasına neden olacaktır. 

5.Yağma Suçunun Dava Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır?

Suçun işlendiği andan itibaren 15 yıldır. 

6.Yağma Suçunun Nitelikli Hapis Süresi Ne Kadardır?

Suçun nitelikli işlenmesi halinde 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilmektedir.

7.Yağma Suçunda Görevli Mahkeme Neresidir?

Görevli mahkeme ağır ceza mahkemesidir. 

8.Yağma Suçunda Yetkili Mahkeme Neresidir?

Suçun işlendiği yer mahkemesidir.

9.Yağma Suçu Şikayete Tabii Suçlar Arasında mı Yer Almaktadır?

Yağma suçu şikayete tabii olan bir suç değildir.

10.Yağma Suçuna Bakmakla Görevli Mahkemenin Yaş Kriteri Nedir?

Görevli mahkeme 18 yaşından küçükler için çocuk ağır ceza mahkemesi. 18 yaşından büyükler içinde ağır ceza mahkemesi bakmaktadır. 

[Kod-Baslik]
[Kod-Baslik]

MAKALE KATEGORİLERİ

  • Güncel Makaleler
  • Aile Hukuku Makaleleri
  • Ceza Hukuku Makaleleri
  • İcra Hukuku Makaleleri
  • İş Hukuku Makaleleri
  • Gayrimenkul Hukuku Makaleleri
  • Miras Hukuku Makaleleri
  • Ticaret Hukuku Makaleleri
  • Bilişim Hukuku Makaleleri
  • Vergi Hukuku Makaleleri
  • Sigorta Hukuku Makaleleri
  • Tüketici Hukuku Makaleleri
  • İdare Hukuku Makaleleri

SON MAKALELER

ETİKETLER

Yıldırım & Soy Hukuk Bürosu

 

Kurumsal

  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Ekibimiz
  • Faaliyet Alanları
  • Makaleler
  • İletişim

Çalışma Saatlerimiz

Pazartesi - Cumartesi

08.30 -18:00

İletişim

Adres: Marmara Mh. 9. Sokak Astro Rezidans A Blok No:2/32 Beylikdüzü/İstanbul

Telefon: 0 (212) 999 30 23

Yıldırım & Soy Hukuk Bürosu  © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir

Brunsia Web Architects
[Kod-Blog-Baslik]
[Kod-Blog-Baslik]
[Kod-Blog-Tarih]
\
  • [Kod-Adi]