Ofisimiz, tapu tahsis belgesi alanında karşılaşılabilecek tüm sorunlarla ilgili danışmanlık, iş ve dava takibi süreçlerinde hizmet vermektedir.
Tapu tahsis belgesi 1985’li yıllarda kamu arazisi üzerinde gecekondu sahibi olan insanlara verilmiş olan belgedir. Bu belge gecekondusu olan kişilerin mağdur olmasını engellemek için verilmiştir. Bu alanların tapu sahibi devlet olsa da tapu tahsis belgesi olan kişilerin, geçici süreli olarak ilgili gayrimenkulü kullanma hakkına sahiptirler. Tapu tahsis belgesi taşınmazın bulunduğu alanda imar uygulamasının başlayacağı zamana kadar hak sahiplerini korumakta ve taşınmazın yıkılmasına engel olmaktadır. Taşınmaz üzerinde ıslah imar planı veya kadastro gibi planların yapılmasına başlanırsa, tapu tahsis belgesi tapuya dönüştürülmesi gerekecektir.
Tapu tahsis belgesi, bir mülkiyet belgesi değildir. Yalnızca kişisel hak sağlayan bir zilyetlik belgesidir. Bu belge ise imar affı kanunu 10. maddesinde düzenlenmiştir.
Bu Kanun hükümlerine göre hazine, belediye, il özel idaresine ait veya Vakıflar Genel Müdürlüğünün idare ettiği arsa veya araziler üzerinde, gecekondu sahiplerince yapılmış yapılar, 12. madde hükümlerine göre tespit ettirildikten sonra, kayıt maliki kamu kuruluşunca bu yer hak sahibine tahsis edilir ve bu tahsisin yapıldığı tapu sicilinin beyanlar hanesinde gösterilerek ilgilisine "Tapu Tahsis Belgesi" verilir.
Tapu tahsis belgesi, ıslah imar planı veya kadastro planları yapıldıktan sonra hak sahiplerine verilecek tapuya esas teşkil eder.
Ayrıca tapu tahsis belgesinin verilmesiyle hak sahibi olan kişiler ilgili gayrimenkulü başkalarına kiralayabilecek, kullandırtabilecek ve diğer kişilerin kullanmasını engelleyecektir. Ayrıca söz konusu olan belgenin tapu sicilindeki beyanlar hanesine de işlenmektedir.
Mescit, türbe, ibadet yerleri gibi sınırları içerisinde olan yapılara tapu tahsis belgesi verilmemektedir. Ayrıca bu yerlerin sınırlarında kalmayarak eserlerin bütünlüğünü bozan yapılara da tapu tahsis belgesi verilmemektedir. Ancak belirtmek gerekir ki bu yerlerin yapılar üzerinde hak sahibi olan kişilerin başka yerlerden arsa tahsis edebilmektedir.
Tapu tahsis belgesi, yukarıda bahsettiğimiz gibi sadece taşınmazı kullanma durumunu belirlemekte ve mülkiyet hakkı vermemektedir. Bundan kaynaklı be belgeler, tahsis edilen yerin, tahsis yapılan kişi veya mirasçılarına tescili sağlanamamaktadır. Ancak bazı koşullarda tahsis kapsamında olan yerin hak sahibi adına tahsil edilmesi mümkündür. Bu koşullar;
Kişinin kendisine tapu tahsis belgesinin verilebilmesi için öncelikle tahsis istenilen alan için Kamulaştırma Kanunu kapsamı içerisinde olması gerekmektedir. Talep edilen yer bu kapsamın içinde yer almaması halinde talep reddedilecektir. Taleplerin bu kapsamın dışında olması tapu tahsis belgesi iptal edilir.
Tapu tahsis belgesi, kişinin kendisine mülkiyet hakkı vermese de yukarıda belirtmiş olduğumuz varlığı halinde tahsis kapsamındaki yer hak sahibi adına tescil edilmektedir. Hak sahibi olmadığı kişiler için verilen tapular ise resen iptal edilmektedir. Bu kişiler için yolsuz tescilden kaynaklı tapu iptal ve tescil davalarının açılması gerekmektedir.
Tapu tahsis belgesinin iptali için açılacak olan dava idari yargının görevi alanında yer almaktadır. Bu nedenle iptal davası açmak isteyen kişiler idare mahkemelerine başvurması gerekmektedir. Tapu tahsis belgesinden kaynaklı oluşan uyuşmazlıklar, bir taşınmaza ilişkin olduğundan dolayı davanın, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılması gerekmektedir.
İptal kararına ilişkin açılacak olan davaların, kararın tebliğ edilmesinden sonra altmış gün içinde açılması gerekmektedir. Bu süre hak düşürücü bir süre olduğundan dolayı süre dolduktan sonra ilgilinin dava açma hakkı ortadan kaldırılmış olacaktır.
Sizin de yukarıda belirttiğimiz türde tapu tahsis belgesi kapsamına giren bir hususta yaşadığınız bir ihtilaf veya destek almak istediğiniz bir husus varsa, bize iletişim kısmında bulunan numaralarımızdan veya Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşarak danışmanlık hizmeti alabilir veya avukatlarımızla yüz yüze görüşmek için randevu oluşturabilirsiniz.
1.Tapu Tahsis Belgesi Nedir?
Bir mülkiyet belgesi olmayan yalnızca fiilin kullanmayı belirleyen kişisel hak ve zilyetlik belgesidir.
2.Tapu Tahsis Belgesi Hangi Yapılar Verilebilir?
Bu belge gecekondulara verilmektedir. İmar Affı Kanunu 13. Maddesinde belirtilen düzenlemeler uygulanacaktır.
3.Tapu Tahsis Belgesinin Verilmeyen Yapılar Nelerdir?
İbadet yeri, mescit, türbe gibi yerlerin sınırları içerisinde bulunan yerlere tapu tahsis belgesi verilmemektedir.
4.Tapu Tahsis Belgesinden Kaynaklı İptal Davalarında Görevli Mahkeme Neresidir?
İdare Mahkemeleri görevli mahkemelerdir.
5.Tapu Tahsis Belgesinden Kaynaklı İptal Davalarında Yetkili Mahkeme Neresidir?
Taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi yetkili mahkemedir.
6.Tapu Tahsis Belgesinden Kaynaklı İşlemlere Karşı Dava Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır?
Kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde davanın açılması gerekmektedir.
7.Tapu Tahsis Belgesi Tapuya Çevrilebilir mi?
Evet. Tapuya çevrilmesi mümkündür.
8.Tapu Tahsis Belgesinin Tapuya Çevrilmesi İçin Müracaat Edilmesi Gereken Yer Neresidir?
Mücavir alan içerisindeyse belediyelere dışında ise valiliğe müracaat edilmesi gerekmektedir.
9.Tapu Tahsis Belgesi Miras Olarak Kalabilir Mi?
Şahsi bir hak olduğundan dolayı mirasçılara intikal edebilmektedir.
10.Tapu Tahsis Belgesi Başkasına Devredilebilir Mi?
Tapu tahsis belgesinin sahibi başkasına devretme hakkı vardır.
Pazartesi - Cumartesi
08.30 -18:00
Adres: Marmara Mh. 9. Sokak Astro Rezidans A Blok No:2/32 Beylikdüzü/İstanbul
Telefon: 0 (212) 999 30 23
Yıldırım & Soy Hukuk Bürosu © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir