Kiralananın tahliye sebeplerinden biri de tahliye taahhütnamesidir. Tahliye taahhütnamesi Türk Borçlar Kanunu’nun 352. Maddesinin birinci fıkrasında, kiralanan taşınmazın belirli bir tarihte boşaltılmasının yazılı şekilde taahhüt edilmesi durumunda, kiracının tahliye edilebileceği şeklinde düzenlenmiştir. Be şekilde yazılı olarak kiralanan taşınmazın boşaltılacağını taahhüdünü içeren belgeye tahliye taahhütnamesi denmektedir.
Tahliye taahhüdünün geçerlilik şartı taahhüdün kira sözleşmesinden sonra yani kiralanan taşınmazın kiracıya teslim edildikten sonra yazılı bir şekilde düzenlenmiş olması gerekmektedir. Aksi halde geçersiz olacaktır. Yani tahliye taahhütnamesi kira sözleşmesi yapıldığı anda veya sözleşmeden önce düzenlenirse, tahliye taahhütnamesi hukuken geçersizdir. Bu taahhütnameye dayalı olarak açılacak tahliye davaları reddedilecektir. Tahliye taahhütnamesinin usulüne uygun olarak geçerli bir şekilde düzenlenmesi ve kiracı tarafından imzalanması halinde, kiracının taahhüt edilen tarihte söz konusu taşınmazı boşaltması gerekmektedir. Kiracının taahhüt edilen tarihte taşınmazı boşaltmaması durumunda, kiraya veren tarafından taahhüt edilen tarihten itibaren bir ay içinde icra veya dava yolu ile kiracıyı tahliye ettirmesi mümkündür.
Kiralananın tahliye taahhütnamesi nedeniyle tahliyesi Borçlar Kanunumuzda özel olarak düzenlenen kiracının tahliye sebeplerindendir. Kiracı tahliye taahhüdü ile kiralanın belirlenen bir tarihte boşaltmayı taahhüt etmektedir. Tahliye taahhüdüne dayalı olarak tahliye davası açılabilmesi için tahliye taahhütnamesinin geçerli ve usulüne uygun olarak düzenlenmiş olması gerekmektedir. Geçersiz olması durumunda kiracının tahliye edilmesi mümkün değildir.
Tahliye taahhüdü 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanununun 352/1 maddesinde düzenlenen tahliye türüdür. Tahliye taahhüdü kira sözleşmesi kurulduktan sonra kiracının, kiralanan taşınması belirli bir tarihte boşaltarak kiraya verene teslim etmeye taahhüd etmesidir.
Madde 352 - Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.
Tahliye taahhüdünün geçerli olması için kanunda ve uygulamada belirtilen şartları taşıması gerekmektedir. Tahliye taahhütnamesinin geçerlilik şartları ;
Kural olarak tahliye taahhütnamesinin kira sözleşmesinin düzenlenmesinden ve kiralananın kiracıya tesliminden sonra düzenlenmesi gerektiği yukarıda da belirtmiştik. Ancak uygulamada kiraya veren tarafından tahliye taahhütnamesinin kira sözleşmesi ile aynı anda ve tarih kısmı boş olacak şekilde düzenlenmesi durumu ile sıkça karşılaşılmaktadır. Bu durumda kira sözleşmesi ile aynı anda tarihsiz olarak düzenlenip imzalatılan tahliye taahhütnamesi geçersizdir. Ancak tahliye taahhütnamesinin kira sözleşmesi ile aynı anda düzenlendiğinin veya taahhütnamenin üzerinde sonradan yazılan tarihte düzenlenmediğinin ispat külfeti kiracıdadır. Bu nedenle kiracı taahhütnamedeki tarih kısmının sonrada kiraya veren veya başkası tarafından doldurulduğu ispat etmesi gerekmektedir. İspat etmesi halinde tahliye taahhütnamesi geçersiz olacaktır.
Nitekim yüksek mahkeme Yargıtay’ın da yerleşik içtihatlarında tarihsiz olarak düzenlenen tahliye taahhütnamesindeki tarih kısmının sonradan doldurulduğu hususunun ispat yükünün kiracıda olduğu açıkça belirtilmiştir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 2017/975 Esas , 2021/1108 K. Sayılı kararında ;
Davacı vekili davalı …’un dava konusu taşınmazda 05.03.2010 başlangıç tarihli kira sözleşmesi gereğince aylık 3.350TL kira bedeli ile kiracı olduğunu, davalının dört yıldır kiracı olarak bulunduğu işyerini son dönem başından sonra verdiği 14.03.2013 tarihli taahhütname ile 04.03.2014 tarihinde boşaltacağını kayıtsız ve şartsız olarak kabul ettiğini, davalının yazılı taahhüdüne uymadığını ileri sürerek taahhüt nedeniyle kiralanandan tahliyesine karar verilmesini istemiştir.
Davalı vekili, davaya dayanak yapılan tahliye taahhüdünün davacı tarafça kira sözleşmesinin imza edildiği tarihten önce alındığını, davacının, taşınmazın kiracı sıfatıyla kullanılabilmesinin ön şartı olarak ileri sürdüğü taahhütnameyi müvekkiline manevi cebir altında imzalattığını, bu şekilde imza edilen taahhüt tarafların gerçek iradelerini yansıtmaktan uzak olduğundan geçerli olmadığını, davacının kötü niyetli olduğunu belirterek davanın reddini savunmuş ise de yukarıda da belirtildiği üzere TMK’nın 6 ve HMK’nın 190. maddesi gereğince ispat yükü iddia edilen vakıaya bağlanan hukuki sonuçtan kendi lehine hak çıkaran tarafa aittir.
Tahliye taahhütnamesinin kira sözleşmesinden önce imzalatıldığını iddia eden davalı kiracı bu iddiasını ispat etmekle yükümlüdür.
Kiracının, usulüne uygun olarak düzenlenen tahliye taahhüdündeki tarihte kiralanın boşaltarak kiraya verene teslim etmesi gerekmektedir. Kiracının belirtilen tarihte taşınmazı boşaltmaması durumunda, kiraya veren taahhüt edilen tarihten itibaren 1 ay için icra takibi başlatarak veya doğrudan tahliye davası açmak suretiyle kirayı tahliye edebilir.
Kiraya veren, kiracının tahliye taahhütnamesinde belirtilen tarihte taşınmazı tahliye etmemesi halinde bu tarihten itibaren 1 (bir) ay içinde 2004 sayılı İcra İflas kanunumuzun 272 ve 273 maddeleri gereği tahliye talepli icra takibi başlatabilir. İcra takibinin başlatılmasından sonra İcra müdürlüğü tahliye emri düzenleyerek borçluya tebliğ eder. Kiracının bu tebliğden itibaren 7 günlük itiraz süresi vardır. Bu sürede itiraz edilmezse tebliğden itibaren 15 gün içinde taşınmazı tahliye ederek kiraya verene teslim etmesi gerekmektedir. Kiracının itiraz etmemesi veya itiraz ettikten sonra icra mahkemesi tarafından itirazının kaldırılması durumunda taşınmaz icra dairesi tarafından cebri icra yolu ile tahliye edilir.
Kiracının tahliye emrinin kendisine tebliğden itibaren 7 günlük süre içerisinde itiraz etmesi durumunda, bu itirazın kaldırılması için icra mahkemelerinde itirazın kaldırılması davası açılarak kiracının tahliye edilmesi mümkündür. Ancak itirazın kaldırılması davası açılabilmesi için kiracının tahliye taahhütnamesindeki imzaya itiraz etmemiş olması gerekmektedir. İmzaya itiraz etmesi durumunda ise ancak genel mahkeme olan Sulh Hukuk Mahkemelerinde tahliye davası açılabilir.
Kiraya veren, kiracının tahliye taahhüdünde belirttiği tarihte tahliye etmemesi durumunda icra takibi yolu ile tahliye edebileceği gibi, tahliye taahhüdüne dayalı olarak doğrudan tahliye davası da açabilir. Tahliye davasında mahkeme tarafından taahhüdün geçerlilik şartları ve davanın süresinde açılıp açılmadığı gibi usuli şartlar incelenir. Taahhüdnamenin şartları taşımaz ve davanın süresinde açılması halinde mahkeme tarafından kiracının tahliyesine karar verilir.
Tahliye davası açmak veya tahliye taahhüdüne dayalı olarak icra takibi başlatmak için kanunlarımızda hak düşürücü süreler belirlenmiştir. Tahliye taahhüdüne dayalı olarak icra takibi başlatılacak ise bu takibin kiracının taşınmazı tahliye etmeyi taahhüt ettiği tarihten itibaren bir ay içinde başlatılması gerekir. Eğer kiraya veren tahliye taahhütnamesine dayalı olarak doğrudan tahliye davası açacak ise bu durumda yine taahhüt tarihinden itibaren bir ay içinde dava açılmalıdır. Bu süreler hak düşürücü sürelerdir. Bu süreler geçtikten sonra açılan dava ve icra takipleri süresinde olmadığından reddedilecektir.
Tahliye icra takibi yolu ile yapılacaksa, tahliye taahhüdüne dayalı icra takiplerinde yetkili icra dairesi, kiralanan taşınmazın bulunduğu yer icra dairesidir. İcra takibine itiraz edilmesi durumunda itirazın kaldırılması davası için görevli mahkeme İcra Hukuk Mahkemesi, yetkili mahkeme ise icra müdürlüğünün bağlı bulunduğu İcra Hukuk Mahkemeleridir.
Tahliye dava yolu ile yapılacaksa, tahliye taahhüdüne dayalı olarak açılacak tahliye davalarında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemeleri, yetkili mahkeme ise kiralanan taşınmazın bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemeleridir.
Sizin de yukarıda belirttiğimiz türde Gayrimenkul Hukuku kapsamına giren bir hususta yaşadığınız bir ihtilaf veya destek almak istediğiniz bir husus varsa, bize iletişim kısmında bulunan numaralarımızdan veya Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşarak danışmanlık hizmeti alabilir veya avukatlarımızla yüz yüze görüşmek için randevu oluşturabilirsiniz.
Tahliye Taahhütnamesi Örneği
KİRACI (Taaahhüt Eden):
TC KİMLİK NO:
KİRAYA VEREN (Mal Sahibi):
TC KİMLİK NO:
KİRALANAN TAŞINMAZIN
ADRESİ:
TAAHHÜT TARİHİ:
TAHLİYE TARİHİ:
Yukarıda adresi belirtilen taşınmazı Halen kiracı olarak kullanmaktayım. Söz konusu taşınmazı hiçbir ihtar ve ihbara gerek kalmadan kayıtsız ve şartsız olarak, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 350,351 ve 352. maddeleri gereğince, belirtilen tarihte boş ve sağlam olarak tahliye ve teslim edeceğimi, yukarıda adı geçen mal sahibinin icra takibi başlatarak yapacağı tüm masrafları ve tahliyeyi geciktirmemden dolayı uğrayacağı zararı ihtar ve gerek kalmadan nakden ve peşin ödeyeceğimi hiçbir baskı altında kalmadan beyan, kabul ve taahhüt ederim. … / … / …..
Kiracı (Taahhüt Eden)
İmza
1.Tahliye Taahhütnamesi Nedir?
Türk Borçlar Kanunu Madde 352- Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.
2.Tahliye Taahhütnamesi Nasıl Hazırlanması Gerekir?
Tahliye taahhütnamesi yazılı olması gerekir, taşınmaz bilgileri ve tahliye tarihi açık ve net bir şekilde yer alması gerekmektedir. Bunların yanı sıra tarafların adı ve soyadı ayrıca T.C kimlik numaraları ve açık adresleri yazması gerekir.
3.Tahliye Taahhütnamesi Olması Halinde Kiracı Çıkmıyorsa Ne Yapılabilir?
Böyle bir durumda tahliye davası açılabilir veya icra yolu ile tahliye talep edilebilir.
4.Tahliye Taahhütnamesi İptal Edilebilir mi?
Tahliye taahhütnamesini istenildiği zaman iptal ettirilebilir. Ancak aranan şart her iki tarafında rızası ve uyuşması gerekmektedir.
5.Tahliye Taahhütnamesine İtiraz Edilebilir mi?
İtiraz etmek mümkündür.
6.Birden Fazla Kiracının Olması Halinde Tahliye Taahhütnamesi İle Kiracılar Çıkarılabilir mi?
Böyle bir durumda tüm kiracılar zorunlu dava arkadaşı olmaktadır. Ancak bütün kiracıları kapsayacak şekilde tahliye taahhütnamesi hazırlanması gerekir.
7.Tahliye Taahhütnamesi İle Alt Kiracı Çıkarılabilir mi?
Asıl kiracıya karşı ileri sürülebilen bir hak olmasına nazaran alt kiracıya da ileri sürülebilen bir haktır.
8.Tahliye Taahhütnamesinde Görevli ve yetkili Mahkeme Neresidir?
Tahliye davalarında görevli mahkeme icra mahkemesidir.
9.Tahliye Taahhütnamesinde Yetkili Mahkeme Neresidir?
Tahliye davalarında yetkili mahkeme taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir.
10.Tahliye Taahhütnamesinde Hak Düşürücü Süre Ne Kadardır?
Tahliye taahhütnamesinde belirlenen tarihten itibaren 1 ay içinde bu hakkın kullanılmaması halinde kira sözleşmesi 1 sene daha uzatılmış olur.
Pazartesi - Cumartesi
08.30 -18:00
Adres: Marmara Mh. 9. Sokak Astro Rezidans A Blok No:2/32 Beylikdüzü/İstanbul
Telefon: 0 (212) 999 30 23
Yıldırım & Soy Hukuk Bürosu © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir