Ofisimiz, Mirasın Reddi alanında karşılaşılabilecek tüm sorunlarla ilgili danışmanlık, iş ve dava takibi süreçlerinde hizmet vermektedir.
Reddi miras ile ilgili düzenlemeler, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunun da düzenlenmiştir.
Miras hukukuna ilişkin olan reddi miras, bir kimsenin vefat etmesinden sonra mirasçılarına geçen tüm hakları ve borçların tamamına miras denir. Toplumumuzda reddi miras olarak bilinen mirasın reddi kavramı, mirasın doğurduğu hakların ve borçların mirasçı/mirasçılar tarafından kabul edilmemesine denilmektedir. Mirası reddeden kimse kural neticesinde, miras üzerinde hiçbir hak iddia edemez. Mirasın reddi, mirasçıların kendi iradeleriyle reddedebileceği gibi, kanun koyucunun öngördüğü şartların meydana gelmesiyle de kendiliğinden de gündem konusu olabilmektedir. Miras bırakanın borçlarını ödemeden aczi açıkça belli ise miras, mirasçıların bu yönden herhangi bir talebi olmaksızın hükmen reddedilmiş olacaktır. Miras, yasal ve atanmış mirasçılar tarafından reddedilebilmektedir.
Türk Medeni Kanunumuzda belirtildiği üzere iki çeşit mirasın reddi çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; Mirasın gerçek reddi ve mirasın hükmen reddidir.
Türk Medeni Kanunu 605. Maddesinde belirtildiği üzere Yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebilirler. Ölümü tarihinde miras bırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılır. Şeklinde ifade edilmiştir.
Miras bırakan kişinin ölümü gerçekleştiği andan itibaren önce ki malvarlığı borçlarını ödemeye yetmiyorsa miras bırakan kişinin ödemeden aciz olduğu kabul görmüştür. Ancak kanun koyucu bu aciz halinin açıkça belli veya resmen tespit edilmiş olma şartını aramaktadır. Açıkça belli olmak; miras bırakan kişinin ödemeden aczinin çevresi tarafından biliniyor olması, resmen tespit etmek ise; miras bırakan hakkında aciz vesikası alınmış olmasını belirtmektedir.
Mirasın hükmen reddedilmiş olması için mirasçıların ret beyanında bulunması şartı yoktur. Ancak ileri ki süreçlerde doğabilecek olumsuz durumları önlemek amacıyla sulh hukuk mahkemesine bildirmekte fayda vardır.
Bir mirasçının ayır etme gücüne ve ergin olmasıyla kendi iradesiyle mirası reddetmesi haline reddi miras veya mirasın gerçek reddi denir. Bu durumda mirası reddeden kimse kural gereğince, hiçbir hak talep edemez. Ancak kişi üstsoyundan kalan mirası reddetmişse, onun miras hakkı çocuklarına geçecektir.
Gerçek reddin oluşabilmesi için mirasçının yazılı veya sözlü olarak miras bırakanın son yerleşim yeri olan Sulh Hukuk Mahkemesine bildirmesi gerekmektedir. Ret beyanın kayıtsız ve şartsız olması gerekir. Sulh hukuk hakimi ise sözlü veya yazılı olarak bildirilmiş olan ret beyanını bir tutanakla tespit eder ve özel kütüğe yazar. Mirasçı talep ederse reddettiği mirasla ilgili bir belgede talep edebilir. Mirasın reddedilebilmesi için hukuka uygun bir şekilde yapılması gerekmektedir. Böyle yapılması sonucu hakimin tutanak tutmaması veya özel kütüğe yazmaması durumunda da reddin geçerliliğini etkilemez.
Her yasal ve atanmış olan mirasçılar kalan mirası reddetme hakkına sahiptir. Ancak mirasın reddinde bulunabilmek için mirasçının fiil ehliyetine sahip olması gerekmektedir. Ret beyanının sunulması bizzat mirasçı tarafından yapılması zorunlu değildir. Özel yetkiye sahip olan temsilcide bu işlemi yapabilmektedir.
Genel olarak;
Tam ehliyetsiz kişilerin ret beyanını yasal temsilcileri yapar.
Sınırlı ehliyetsizlerin ret beyanını yasal temsilciler tarafından yapılabileceği gibi yasal temsilcisinin onayı ile sınırlı ehliyetsiz kişinin kendisi de yapabilir.
Vesayet altındaki kişiler için vasinin beyanıyla beraber Sulh veya Asliye Hukuk Mahkemesinin onayı da gereklidir.
Yasal danışmanı atanmış olan sınırlı ehliyetlilerin ret beyanının tam ehliyetlilerdeki gibi geçerli olmaktadır.
Mal ortaklığı rejiminde eşlerden biri diğer eşin rızası olmadan ortak mallarına girecek bir malı reddedemez ve tereke borca batık durumda ise bunu kabul edemez.
Türk Medeni Kanunu Madde 606- Miras, üç ay içinde reddolunabilir. Bu süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe miras bırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için miras bırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlar.
Reddi miras veya mirasın reddi ile işlemler yalnızca sulh hukuk mahkemesinde dava yoluyla yapılabilmektedir.
Miras bırakan kişinin ölümüyle beraber mirasçılar mirasçılık sıfatı kazanır. Bu durumda miras kendiliğinden mirasçılara geçer. Reddi Miras yapılabilmesi için ancak mirasın mirasçıya geçmesiyle olur. Ancak miras bırakan kişi ölmeden önce mirasçı ile mirastan feragat sözleşmesi yapabilir. Mirastan feragat sözleşmesi yapılmasıyla miras hakkının tamamından veya bir kısmından vazgeçebilir. Mirastan feragat sözleşmesi herhangi bir mirasçı ile miras bırakan arasında yapılabilir.
Mirasçı mirasın reddi ile ilgili kanunda belirtilen süre içinde başvurmadığı takdirde, mirası kayıtsız ve şartsız olarak kazanmış olur ve miras bırakanın hak ve borçları mirasçılara miras payına göre intikal edecektir.
Sizin de yukarıda belirttiğimiz türde reddi miras kapsamına giren bir hususta yaşadığınız bir ihtilaf veya destek almak istediğiniz bir husus varsa, bize iletişim kısmında bulunan numaralarımızdan veya Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşarak danışmanlık hizmeti alabilir veya avukatlarımızla yüz yüze görüşmek için randevu oluşturabilirsiniz.
1.Reddi Miras Nasıl Yapılır?
Miras bırakan kişinin öldüğü yerin bulunduğu sulh hukuk mahkemesine başvurulması gerekmektedir.
2.Üç Ay İçerisinde Reddi Miras Yapılmazsa Ne Olur?
Bu süre içinde miras reddedilmemesi halinde mirasçılar mirası kabul etmiş olur.
3.Reddi Mirasta Sadece Borçlar Reddedilebilir Mi?
Miras bırakan kişinin ölümüyle yasal veya atanmış olan tüm herkese ölenin her türlü alacağı ve borcu atanır. Seçim hakkı yoktur.
4.Reddi Miras Noterden Yapılabilir Mi?
Bu işlem yalnızca sulh hukuk mahkemesinde yapılabilmektedir.
5.Miras bırakan kişi Hayattayken Reddi Miras Yapma Durumu Olabilir Mi?
Kişi hayattayken reddi miras yapması mümkün değildir. Bu hakkın başlaması için kişinin ölmüş olması gerekir.
6.Atanmış Mirasçıların Mirası Reddetmesi Halinde Ne Olur?
Miras bırakanın en yakın yasal mirasçılarına kalır.
7.Reddedilen Miras Geri Alınabilir Mi?
Kişi mirasın reddi konusunda beyanda bulunduğu andan itibaren hüküm doğar ve bundan geri dönülemez.
8.Mirasın Reddi Görevli ve Yetkili Mahkeme Neresidir?
Bu talebi kabul edecek mahkeme sulh hukuk mahkemesidir.
9.Çocuk Mirastan Red Edilebilir Mi?
Türk Medeni Kanunu uyarınca, yasal şartların sağlanması halinde çocuklarını mirastan ret hakkı vardır.
Pazartesi - Cumartesi
08.30 -18:00
Adres: Marmara Mh. 9. Sokak Astro Rezidans A Blok No:2/32 Beylikdüzü/İstanbul
Telefon: 0 (212) 999 30 23
Yıldırım & Soy Hukuk Bürosu © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir