Ofisimiz, Oturma (Sükna) Hakkı alanında karşılaşılabilecek tüm sorunlarla ilgili danışmanlık, iş ve dava takibi süreçlerinde hizmet vermektedir.
Oturma (Sükna) Hakkı ile ilgili düzenlemeler, 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunundan düzenlenmiştir.
Oturma hakkı, diğer bir adıyla sükna hakkı Türk Medeni Kanununa göre kişiye bir binadan veya bina içinde bir bölümünden konut (ev) olarak yararlanma hakkına denilmektedir. Oturma hakkı konusunda dikkat edilmesi gereken bu hak bir başkasına devredilemez. Bu sebeple bu hakkın sahibinin ölümünden sonra bu hak mirasçılara da devredilmesi mümkün değildir.
Oturma hakkının kapsamı genel olarak hak sahibi olan kişinin temel ihtiyaçlarına göre belirlenebilmektedir. Sükna hakkı evin tamamında oturma hakkı olmasıyla birlikte evin bir kısmı içinde oturma hakkını içerebilmektedir. Yani oturma hakkı evin mevcut bir odasından ibaret de olabilmektedir. Ancak kanun koyucunun da belirttiği gibi sükna hakkına sahip olan kişiler ortak alanları kullanma hakkına sahiptirler. Yani evin başka bir amaç için kullanılmasına sükna hakkı kurulamaz. (ticari amaçlı; depo, işyeri vb.) Bu hak bakıma ihtiyacı olan muhtaç insanlar ve boşanmış eşler üzerine uygulanabilmektedir.
Oturma hakkı birden fazla sebepten dolayı sona erebilir. Taşınmazın (binanın, konutun vs.) yıkılması, ciddi derece hasar almış olması, oturma hakkına sahip olan kişinin ölmesi, sözleşmeyle anlaşılan sürenin dolması, kamulaştırma veya isteğe bağlı terk etmek gibi sebeplerden dolayı oturma hakkı sona erebilmektedir.
Oturma hakkına sahip olan taraf için bir süre sınırlaması yapılmamış ise hayatı boyunca bu hak devam etmektedir. Hak sahibinin ölmesi durumunda ise bu hak mirasçılara geçmeyecektir.
Oturma hakkına sahip olan kişi hayatta iken, bu hakkına bir başkasına devretmesi mümkün değildir. Oturma hakkı için süre kararlaştırılmış ise bu süre dolmasıyla beraber bu hakta kendiliğinden son bulacaktır. Son olarak bu hakka sahip olan kişi hakkından feragat edebileceğini de unutmamak gerekir.
Genel Olarak
Madde 823- Oturma hakkı, bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi verir. Oturma hakkı, başkasına devredilemez ve mirasçılara geçmez. Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, intifa hakkına ilişkin hükümler oturma hakkına da uygulanır.
Oturma Hakkının Kapsamı
Madde 824- Oturma hakkının kapsamı, genel olarak hak sahibinin kişisel ihtiyaçlarına göre belirlenir. Oturma hakkı sahibi, hakkın şahsına özgülendiği açıkça belirtilmedikçe, bina veya onun bir bölümünde ailesi ve ev halkı ile birlikte oturabilir. Binanın bir bölümü üzerinde oturma hakkına sahip olan kimse, ortaklaşa kullanmaya özgülenen yerlerden de yararlanabilir.
Giderler
Madde 825- Oturma hakkı, binanın veya bir bölümünün tamamından yararlanma yetkisi veriyorsa; bina veya bölümün muhafazası ve olağan bakımı için gerekli onarım ve yenileme giderleri, oturma hakkı sahibine aittir. Oturma hakkı sahibi bina veya onun bir bölümünü malik ile birlikte kullanıyorsa, bakım ve onarım giderleri malike ait olur.
Türk Medeni kanununda oturma hakkı ayni haklar arasında yer akmaktadır. Taşınması satılması söz konusunda ayni hakka sahip olan kişi bu hakkını öne sürerek konut satışına itiraz edebilir ve satışı durdurabilir. Oturma hakkı, Tapu Müdürlüğü’nde irtifak hakları sütununa tescil edilmesi gerekmektedir. Kira işleminde ise Tapu kütüğüne kayıt zorunluluğu yoktur.
Oturma hakkı yalnızca konutlar için geçerlidir. Kira ise konut, arsa, ticari alan, bağ bahçe gibi çeşitli alanlar için geçerlidir. Oturma hakkı Tapu Müdürlüğünde tescil işleminin yapılmasıyla gerçekleşir. Oturma hakkının kazanımı için Tapu Müdürlüğü’nde resmi senet düzenlenmiş olması gerekmektedir. Aksi halde hukuki açıdan hiçbir geçerliliği olmayacaktır.
Kiralama işleme taraflar arasında yapılmış olan sözleşme veya noter huzurunda imzalanan protokol ile gerçekleşmektedir. Taraflar isterse kira sözleşmesini tapu kütüğüne şerh edebilir. Hukuki açıdan bir zorunluluğu yoktur.
Sizin de yukarıda belirttiğimiz türde Oturma (Sükna) Hakkı kapsamına giren bir hususta yaşadığınız bir ihtilaf veya destek almak istediğiniz bir husus varsa, bize iletişim kısmında bulunan numaralarımızdan veya Whatsapp hattımızdan ulaşarak danışmanlık hizmeti alabilir veya avukatlarımızla yüz yüze görüşmek için randevu oluşturabilirsiniz.
1.Oturma Hakkı Ne Demektir?
Bu hakkı sahip olan kişiler bir evin belirli bir bölümünü veya tamamına ikamet etme hakkına sahip olmasıdır.
2.Sükna Hakkı Tapuya Şerh Edilebilir Mi?
Tapu kütüğünün irtifak hakları sütununa tescil edilebilmektedir.
3.Oturma Hakkı Olan Ev Satılabilir Mi?
Oturma hakkına sahip olan kişinin satma veya kiralama yetkisi yoktur.
4.Oturma Hakkı Mirasçılara Geçebilir Mi?
Bu hak başkalarına ve mirasçılara devredilemez.
5.Sükna Hakkı Kaldırılabilir Mi?
Taşınmazın yok olması, kamulaştırılması, mahkeme kararı, cebri, ölüm, kararlaştırılan sürenin dolması ve terkin gibi durumlar olması halinde sükna hakkı kaldırılabilir.
6.Oturma Hakkı Ayni Hak mıdır?
Evet. Türk Medeni Kanununa göre oturma hakkı ayni haklar arasında yer almaktadır.
7.Oturma Hakkı Nasıl Tesis Edilmelidir?
Tapu müdürü veya görevlileri tarafından tapu kütüğüne tescil edilmesi gerekmektedir.
8.Oturma Hakkı Kimlere Verilebilir?
TMK Madde 652- Eşlerden birinin ölümü hâlinde tereke malları arasında ev eşyası veya eşlerin birlikte yaşadıkları konut varsa; sağ kalan eş, bunlar üzerinde kendisine miras hakkına mahsuben mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebilir.
Pazartesi - Cumartesi
08.30 -18:00
Adres: Marmara Mh. 9. Sokak Astro Rezidans A Blok No:2/32 Beylikdüzü/İstanbul
Telefon: 0 (212) 999 30 23
Yıldırım & Soy Hukuk Bürosu © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir