Nafaka, evlilik birliğinin sona ermesi durumunda geçim sıkıntısı yaşayacak olan taraf için geçim desteği amacıyla ve maddi olarak zorluk yaşamaması amacıyla her ay düzenli olarak ödenmesi gereken paraya denir. Nafaka, Aile Hukukunun alt dallarından oluşan kişisel bir borçtur ve başkasına devredilemez. Maddi destek alan kişi ölünce nafaka son bulur ve mirasçılar nafaka talep edemez, nafaka mirasçılara devretmez. Nafaka ödemesinin miktarı, taraflar arasında anlaşma yoluyla belirlenebilir veya mahkeme huzurunda nafaka verecek olan kişinin maaşı ve mal varlığı gibi unsurların incelemesiyle de miktar belirlenebilir.
Nafakanın artırılması konusu alt başlıklar halinde incelenecek olursa;
Nafakanın Artırılması Davası, günden güne değişkenlik sağlamakta olan ekonomik şartların ve yaşam standartlarının nafaka alacaklısı olan kişinin ihtiyaçlarını karşılayamaması durumunda nafaka borçlusuna açılan davaya denir.
Nafakanın artırılması talebinde bulunacak olan kişi, mevcut bir nafaka kararı olması şartı ile ikamet etmiş olduğu yere bağlı Aile Mahkemesine başvuru yapabilir. Nafakanın artırılması talebinden sonra nafaka artırılması davası için ödenmesi gereken harç ve giderleri mahkemenin veznesine yatırması gerekmektedir.
Nafaka artırılması davasında, nafaka alacaklısının, talebinde haklı olduğuna dair delillerini de dava dilekçesi ile birlikte sunması gerekmektedir. Örneğin; Müşterek çocuğun okul masrafları, çocuğun genel ihtiyaçları, yiyecek giderleri, giyecek giderleri, ulaşım giderleri, sağlık için harcanan giderlere ilişkin belgelerin ve en önemlisi ise nafaka alacaklısı olan kişinin iş gücünün zayıflamasını ve/veya kaybettiğini gösteren evrakların mahkemeye sunulmasıdır.
Nafakanın artırılması davasının süresi ile ilgili Kanun maddelerinde belirli bir süreye yer verilmemiştir. Nafaka Artırımı Davası açılabilmesi için gerekli ön koşullar, mevcut yaşam sıkıntısı şartlarının var olması, ekonomik şartların değişkenlik göstermesi yeterli sebeplerdir. Genel olarak en fazla 2 ila 3 celse arasında dava görülmekte olup ortalama 5-6 ay içinde sonuçlanmaktadır.
Nafaka artışında ilk olarak mevcut karar alınmış olan nafaka miktarına bakılır. Daha sonrasında yapılacak artış hesaplamasında her yeni yılın Ocak ayında belirlenmiş olan ÜFE oranı ele alınır. Nafaka ödeyecek olan kişinin aylık gelir düzeyine bakılarak ¼’lük kısmını nafaka borcu olarak ödeyecektir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararına göre de TÜİK’in belirlemiş olduğu ÜFE 12 aylık ortalama artış miktarı esas alınarak nafaka artışı yapılmaktadır.
Nafakanın azaltılması davası ile nafaka ödeyecek olan kişinin aylık kazancının düşmesi veya hayat standartlarında değişkenlik görülmesi durumlarında, mahkeme kararı ile ödenmekte olan nafakanın azaltılması mümkündür. Nafaka borçlusunun maaşının azalması, iş hayatındaki değişiklikler, iflas durumuna gelmesi, ekonomik hayat yönünden ihtiyaçlarını karşılayamaması durumunda nafaka miktarının azaltılması talebinde bulunulabilir. Aynı sebeplerden meydana gelen koşullar doğrultusunda nafaka miktarında indirim yapılabileceği gibi nafakanın tamamen kesilmesi de mümkündür. Nafakanın kesilmesi davası için aylık ödemesini alan kişinin, belirli bir gelir elde etmeye başlamış olması, başkasıyla evlenmesi, haysiyetsiz hayat sürmesi veya yaşam standartlarının yükselmesi durumlarında ve ekonomik açıdan zorlukların üstesinden gelebilecek duruma kavuşması durumları gibi geçerli bir sebep olması gerekmektedir. Bu sebeplerin varlığı halinde nafaka ödemesi yapan kişi Nafaka İptal davası açabilecektir.
Nafaka miktarının azaltılması, artırılması veya nafakanın tamamen kaldırılması davalarında yetkili mahkeme nafaka alacaklısının ikamet etmiş olduğu yerdeki Aile Mahkemeleridir.
Nafakanın artırılması, nafakanın azaltılması veya nafakanın iptali davaları için iletişim kısmında yer alan numaralardan arayarak veya Whatsapp iletişim hattımıza mesaj bırakarak uzman avukatlarımızdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
1.Boşanma Davası Açtım, Nafaka Hemen Bağlanır mı?
Açılan boşanma davasında sonrasında hakim sosyal ve kültürel ekonomik durumu araştırdıktan sonra tedbir nafakası bağlanmasına karar verir.
2.Eşim Eve Bakmıyor Evliliğimize Özen Göstermiyor Böyle Bir Durumda Nafaka Alabilir Miyim?
Evet alabilirsiniz. Nafaka talebi sadece boşanma davasında istenilebilen bir ödeme değildir. Boşanma davasının öncesinde, boşanma davasının sürecinde veya sonrasında talep edilebilir.
3.Hem Çocuklarım İçin Hem de Kendim İçin Nafaka Talep Edebilir Miyim?
Evet, talep edebilirsiniz. Şartların uygun olmasıyla beraber hem çocuklar için hem de kendisiniz için talep edebilirsiniz.
4.Boşandığım Eşim Benden Daha Az Maaş Alıyor Yine de Nafaka Talep Edebilir Miyim?
Boşanma sebebinden dolayı yoksulluğa düşecek taraf için nafaka talep edilebilmektedir. Sizin maaşınız eşinizden yüksek olması halinde yoksulluğa düşeceğiniz kavramı kabul edilmeyeceğinden dolayı nafaka talebiniz büyük bir ihtimal reddedilecektir.
5.Eşim Nafaka Ödemelerimi Yapmıyor Ne Yapmalıyım?
Ödememesi halinde icra takibi başlatılabilir. İcra takibinin başlatılmasıyla ödemelerinizi alamazsanız 3 ay hapis cezası talebinde bulunabilirsiniz.
6.Kaç Farklı Nafaka Türü Vardır?
4 farklı nafaka türü bulunmaktadır. Bunlar, yoksulluk nafakası, tedbir nafakası, bakım nafakası ve iştirak nafakasıdır.
7.Nafaka Miktarı Nasıl Belirlenir?
Maalesef nafaka miktarını belirleyecek kesin bir hesaplama bulunmamaktadır.
8.Çocuğu İçin Ne Kadar Nafaka Talep Edebilirim?
Çocuğun hayat standartları, boşanılan eşin maaşı göz önünde bulundurularak sosyal kültürel ekonomik durumlar araştırması yapılarak nafaka miktarı belirlenir.
9.Almakta Olduğum Nafaka Miktarı Bana Yetmiyor. Arttırılmasını Talep Edebilir Miyim?
Tabii nafaka artırım davası açabilirsiniz.
10.Nafakanın Toplu Ödenmesi Mümkün Mü?
Bu durum hakimin takdirine bağlıdır. Hakim nafaka ödemesinin irat bicimde ödenmesini karar verirse nafaka borcu her ay düzenli olarak ödenmesi gerekir. Ancak bazı durumlarda ise hakimin kararına göre toplu ödeme durumları da olabilmektedir.
Pazartesi - Cumartesi
08.30 -18:00
Adres: Marmara Mh. 9. Sokak Astro Rezidans A Blok No:2/32 Beylikdüzü/İstanbul
Telefon: 0 (212) 999 30 23
Yıldırım & Soy Hukuk Bürosu © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir