Ofisimiz, Kişisel Mallar hakkında karşılaşılabilecek tüm sorunlarla ilgili danışmanlık, iş ve dava takibi süreçlerinde hizmet vermektedir.
Kişisel Mallar 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu nezdinde düzenlenmiştir.
Eşlerin boşanmasıyla birlikte eşler arasında, mal paylaşımı gündeme gelmektedir. Mal paylaşımı davası boşanma davasından ayrı bir dava olarak görülmektedir. Eşler arasında mal paylaşımı konusu ise evlilik birliği içerisinde edinilen malların ortak olması statüsüne dayanmaktadır. Bu kapsam neticesinde evlilikten önce edinilmiş mallar, paylaşıma dahil edilmemektedir. Nitekim kişisel malların edinilmesinde diğer eşin herhangi bir emeği, katkısı veya iş birliğinin etkisi bulunmadığından dolayı kişisel mallar paylaştırılamaz.
Türk Medeni Kanunu 220. Maddesinde kişisel mallar şu şekilde sıralanmıştır;
Yukarıda belirtiğimiz üzere kanun gereği kişisel mallar bu şekildedir.
Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşya: Eşlerden birine ait olmuş ve onun kişisel kullanımında olan eşya, kişisel mal niteliği taşıdığından dolayı eşlerin boşanma sonrasında mal paylaşımına dahil edilemez. Kişisel kullanıma yarayan eşyalar, eşlerin kendisine ait olan kıyafetler, süs amacıyla alınmış olan takı, mücevher, kol saati, cep telefonu, bilgisayar vb. eşyalar örnek olarak gösterilebilmektedir. Düğünde takılan takılar da kişisel mallar kategorisinde yer almaktadır. Ancak düğünde takılan takılar bakımından Yargıtay, geçmişten günümüze bakış açısından değişiklikler olmuştur. Bu kapsam neticesinde düğünde takılan takılar yalnızca kadının kullanabileceği bilezik, bileklik, kolye, küpe setleri kadının kişisel malı niteliğindedir ve diğer eş bu takılar üzerinde hak talep edemez. Ancak düğünde takılmış olan ve kadına özgü niteliği taşımayan gram altın, çeyrek altın, tam altın, cumhuriyet altını, reşat, gram gibi takılar kişisel mal olarak kabul edilmemektedir ve böylelikle paylı mülkiyete konu edilmektedir.
Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan mallar:
Mal rejiminin başlangıcında eşlerin kendisine ait olan mal varlığı boşanma sonrası mal paylaşımına dahil edilemez. Bundan sebep mal rejimi başlangıcı tarihini doğru saptamak önem arz etmektedir.
Bir eşin sonradan miras yoluyla gelen malvarlığı: Mirasın kimden kaldığı önem arz etmemektedir. Bir eşin miras yoluyla elde etmiş olduğu mal varlığı kişisel mal niteliğindedir ve boşanma sonrasında edinilmiş olan bu mallar paylaşıma konu edilemez. Ancak miras yoluyla kazanılmış malvarlığının düzenli bir gelir getirisi var ise mal paylaşımını konu edilebilmektedir. Medeni Kanun’a göre yasal mal rejiminin kurulmasından sonra, miras yoluyla eşlerin elde ettiği tüm malvarlığı kişisel malıdır. Önemli olan miras yoluyla kazanılmış olan mal karşılıksız olmasıdır.
Eşlerin herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği malvarlığı değerleri: Karşılıksız kazanılan mallar bedensel, fiziksel ve zihinsel olarak hiçbir çaba sarf etmeksizin ve karşılığında ödemeksizin edinilmiş olan mallardır. Bu kapsam neticesinde üstsoyun yapmış olduğu kazanımlara dikkat etmek gerekir. Çünkü Yargıtay, üstsoy tarafından yapılan işlem tapuda satış olarak gösterilse de bu işlemin gerçekte bağış olduğunu kabul etmektedir. Bundan sebep eşlerin boşanma sonrasında üstsoy tarafından kazanılmış olan mallar paylaştırılamaz.
Manevî tazminat alacakları: Bir eşin boşanması veya başka bir sebepten dolayı edinmiş olduğu manevi tazminat alacakları, kişisel mal niteliği taşımaktadır ve mal paylaşımına konu edilemez. Bu noktada manevi tazminat alacağının kaynağı önemli değildir.
Kişisel mallar yerine geçen değerler: Kişisel malın satılması veya takas edilmesi durumunda başka bir mal edinilmesi durumlarını ifade etmektedir. Kişisel kullanıma yarayan bu mal kişisel mal niteliği taşımaktadır ve paylaşıma konu edilemez.
Kanunda belirtilmiş olan kişisel mallar dışında, eşler kendi aralarında anlaşarak kişisel mal niteliği taşımayan malların kişisel mal olarak sayılması için anlaşabilirler. Kanun koyucu bu kapsamda iki konu ile sınırlandırmıştır.
Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle, bir mesleğin icrası veya işletmenin faaliyeti sebebiyle doğan edinilmiş mallara dahil olması gereken malvarlığı değerlerinin kişisel mal sayılacağını kabul edebilirler.
Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle kişisel malların gelirlerinin edinilmiş mallara dahil olmayacağını da kararlaştırabilirler.
Sizin de yukarıda belirttiğimiz türde Kişisel Mallar kapsamına giren bir hususta yaşadığınız bir ihtilaf veya destek almak istediğiniz bir husus varsa, bize iletişim kısmında bulunan numaralarımızdan veya Whatsapp hattımızdan ulaşarak danışmanlık hizmeti alabilir veya avukatlarımızla yüz yüze görüşmek için randevu oluşturabilirsiniz.
Pazartesi - Cumartesi
08.30 -18:00
Adres: Marmara Mh. 9. Sokak Astro Rezidans A Blok No:2/32 Beylikdüzü/İstanbul
Telefon: 0 (212) 999 30 23
Yıldırım & Soy Hukuk Bürosu © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir