Ofisimiz, İsim Değiştirme ve Soyadı Değişikliği hakkında karşılaşılabilecek tüm sorunlarla ilgili danışmanlık, iş ve dava takibi süreçlerinde hizmet vermektedir.
İsim değiştirme ve soyadı değişikliği konusu ile ilgili düzenlemeler, 4721 Sayılı Türk Medeni Kanununda düzenlenmiştir.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından resmi olarak yayınlanan açıklamasında genel ahlaka uygun olmayan, gülünç olarak değerlendirilen, yazım ve imla hatası olan herkes adını ve soyadını değiştirebilecektir. Bahsetmiş olduğumuz bu yeni düzenleme ile artık mahkeme açılmadan ad soyadı değişikliği için başvuru yapılabilmektedir. Bu isteklerinin yerine gelmesi için artık mahkeme kararı da aranmamaktadır. Bu işlemi yapmak istiyorsanız eğer yapmanız gereken ilk önce e-Devlet şifreniz ile e-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. Daha sonrasında kurumlar kısmından Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sekmesine giriş yaparak sunulan hizmetleri göreceksiniz. Bu listede yer alan İl / İlçe idare Kurulu Kararı ile Ad ve Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması seçeneğine tıklayarak düzeltilmesi veya değiştirilmesini istediğiniz adınızı veya soyadınızın başvurusunu yapabilirsiniz.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan e-Devlet üzerinden isim değiştirme ve soyadı değişikliği 24/12/2022 tarihine kadar yapılabilmektedir şeklinde ifade edilmiştir. Herhangi bir değişiklik olmaması söz konusunda verilen bu tarihten sonra adında ve soyadında değişiklik yaptırmak isteyen müvekkillerimiz bizimle beraber dava yoluna giderek bu işlemi çok rahat bir şekilde yapabilirler.
İsim değiştirme davası ve soyadı değişikliği davasıyla kişiler, haklı sebeplerin varlığı doğrultusunda değiştirebilmektedirler. Buradaki en önemli konu haklı sebepler ifadesidir. Herkes adını veya soyadı değiştirebilir cümlesi yanlış bir cümle olacaktır bu konuda. Peki hangi durumlarda hakim haklı sebep olarak kabul görür;
Haklı sebepler bu saymış olduğumuz maddelerle sınırlı değildir. Hakim durumun gerekliğine göre haklı sebebin mevcut olup olmadığına göre karar verecektir.
TMK Madde 4 Kanunun takdir yetkisi tanıdığı veya durumun gereklerini ya da haklı sebepleri göz önünde tutmayı emrettiği konularda hâkim, hukuka ve hakkaniyete göre karar verir.
İsim ve soyadı değiştirme davası, ancak kişinin kendisi veya vekaletname vereceği avukat tarafından açılabilmektedir. 18 yaşından küçük olan kişiler için dava, velayet hakkına sahip olan ana babanın veya vekaletname verecekleri avukat tarafından açılabilmektedir.
İsim değiştirme ve soyadı değişikliği davası için görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise Davacı davayı ikametgahının bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açabilir.
İsim ve soyadı değiştirme davasında Nüfus Müdürlüğü tarafından atanmış olan bir memur davalı olarak katılır.
Nüfus Hizmetleri Kanunu Madde 36/a Nüfus kayıtlarına ilişkin düzeltme davaları, düzeltmeyi isteyen şahıslar ile ilgili resmî dairenin göstereceği lüzum üzerine Cumhuriyet savcıları tarafından yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki görevli asliye hukuk mahkemesinde açılır. Kayıt düzeltme davaları, nüfus müdürü veya görevlendireceği nüfus memuru huzuru ile görülür ve karara bağlanır.
İsim ve soyadı değiştirme davalarında daha çok nüfus kayıtları üzerinden ilerleyen bir dava türüdür. Bundan dolayı davanın açılması için özel bir evrak mahkeme tarafından istenilmez. Ancak, isim değişikliği ve/veya soyadı değişikliği talebe esas teşkil eden bir olgu ise ilgili evrak delil olarak sunulabilmektedir. Ayrıca sunulacak olan dilekçede kullanılan mevcut ad ve soyadı yüzünden sosyal hayatında olumsuz durumlar yaşandıysa veya resmi işlemlerde bir karmaşıklık oluşturuyor ise bu hususları ispat niteliğinde dava açılırken dava dosyası ile beraber mahkemeye verilmelidir.
İsim ve soyisim değişikliği davasında en önemli delil tanık beyanlarıdır. Eğer kişinin kullanmakta olduğu isim ve soyadı sosyal çevresinde gülünç ve alay edici bir durumla karşı karşıya kalıyor ve bu durumu mutlaka çevresinden 2-3 tanık dilekçede yer almalıdır. Aksi takdirde kişinin ifadeleri yalnızca soyut bir beyan olarak kalır.
İsim ve soyadı değiştirme davasının dilekçesi, diğer dava dilekçelerinden bir farkı yoktur. Ancak toplum arasında yanlış bir bilgi vardır, açılacak olan davada davalı genel olarak ana baba olarak bilinmektedir. Bu bilgi tamamen yanlıştır. Davalı olacak taraf hasım olarak gösterilecek yer Nüfus müdürlüğüdür.
İsim değiştirme davaları ve soyadı değiştirme davalarında davası isim ve soyadını değiştirmek isteyen taraftır. Ayrıca 18 yaşından küçük olan bireylerin velayeti bırakılmış olan kişilerde bu davayı açabilmektedir. İsim ve soyisim değiştirme davalarında davalı Nüfus Müdürlüğüdür.
İsim ve soyadı düzeltme davası ile davacı, isminde ve soyadında mevcut olan bir hatayı ortadan kaldırarak düzeltilmektedir. Örneğin, nüfus kaydında soyadının kıllı olan birisinin akıllı yapılması gibi.
İsim ve soyadı değiştirme davası ise davacı, isim veya soyadının tamamını değiştirmekte veya mevcut olan ismine yeni bir isim eklemektedir.
Her iki davanın da hukuki niteliği aynıdır. İsim ve soyadı düzeltme davalarında genellikle tanığa ihtiyaç duyulmaz.
İsim ve soyadı değiştirme davası gerekli evraklar ve prosedürler tamamlandıktan sonra ilk celsede veya ikinci celsede sonuçlanmış olur. Ortalama süreç 3-4 ay gibi bir sürede tamamlanır.
Türk Medeni Kanunu 27. Maddesi uyarınca, isim ve soyadın değişikliği kişinin diğer şahsi hallerinde herhangi bir değişiklik söz olmaz. Yani, davacının medeni halı, doğum yeri ve tarihi, nüfusa kayıtlı olduğu yer gibi bilgiler değiştirilemez.
Erkek eş soyadını değiştirdiği zaman evlilik dönemi içinde evlenmiş olduğu eşinde soyadı değişir. Ayrıca 18 yaşından küçük olan çocukların veya evlatlık edinilmiş olan çocukların soyadları kendiliğinden değişmiş olur.
İsim ve soyadın değiştirme davası mahkeme tarafından kabul edildiği zaman mahkeme değişikliği yerel veya ulusal bir gazetede ilan ettirir ardından mahkeme kabul edilen değişikliğin yapılması için nüfus müdürlüğüne bildirir.
Türk Medeni Kanunu 27. Maddesi uyarınca, Adın değiştirilmesinden zarar gören kimse, bunu öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebilir. Ancak, yaşanan zarar gerçekçi, objektif ve ispatlanabilir niteliği olması gerekmektedir.
Sizin de yukarıda belirttiğimiz türde İsim Değiştirme ve Soyadı Değişikliği kapsamına giren bir hususta yaşadığınız bir ihtilaf veya destek almak istediğiniz bir husus varsa, bize iletişim kısmında bulunan numaralarımızdan veya Whatsapp hattımızdan ulaşarak danışmanlık hizmeti alabilir veya avukatlarımızla yüz yüze görüşmek için randevu oluşturabilirsiniz.
Pazartesi - Cumartesi
08.30 -18:00
Adres: Marmara Mh. 9. Sokak Astro Rezidans A Blok No:2/32 Beylikdüzü/İstanbul
Telefon: 0 (212) 999 30 23
Yıldırım & Soy Hukuk Bürosu © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir