Ofisimiz, işe iade davası alanında karşılaşılabilecek tüm sorunlarla ilgili danışmanlık, iş ve dava takibi süreçlerinde hizmet vermektedir.
İşe İade Davasıile ilgili düzenlemeler, 4857 sayılı İş Kanununda düzenlenmiştir.
İşveren tarafından iş akdinin geçerli bir sebep olmaksızın feshedilen işçinin, iş güvencesinin sağlamış olduğu faydalanarak işe iadesinin talep ettiği dava türüne denilmektedir. İşe iade davası iş kanunu alanında ele alınan bir dava türü olmakla birlikte işçi ve işveren arasında kurulan iş sözleşmesinin meydana getirdiği sonuçlardan biri olarak karşımıza çıkan bir durumdur. İşveren ve işçi arasındaki iş sözleşmesi her iki tarafa da belirlenmiş olan belli başlı haklar ve borçlar bulunmaktadır. Bu hakları, borçları ve sorumlulukları beraberinde getiren bu iş sözleşmesi, öngörülemeyen durumların meydana gelmesi halinde sürdürülemez bir duruma gelmektedir. İş Kanunu yasasında yer alan işçiyi korumak amacıyla iş güvencesi kurallarını oluşturduğunu belirtmiştik. İş Kanunu tarafından işçiye sağlanan bu iş güvencesini sınırsız değildir.
İşçinin, işveren tarafından işten çıkarılması halinde açılabilecek olan bu dava türünde işçinin işe iadesini talep edebileceği gibi aksi bir durum söz konusu olduğu zaman en az dört aylık işe başlatmama tazminatı ve dört aylıkta boşta geçen süre ücretinin ödemesine talep edebilir. İşe iade davası için işçinin işten çıkarılmış olması ve işten çıkarılacağına dair feshi ihbarının yapıldığı tarihten itibaren bir ay içerisinde arabuluculuk başvurusu yapılması gerekmektedir. Arabuluculuk sürecinde anlaşmama ile sona ermesi halinde iki hafta içinde davanın açılması gerekmektedir. Bu sürecin geçirilmesi halinde dava hak düşürücü süre nedeniyle reddedilecektir. İşe iade davasının açılabilmesi için işçinin çalıştığı işyerinde en az otuz çalışan olması ve dava açacak olan kişinin en az altı aydır aynı iş yerinde çalışması gerekmektedir. Ayrıca işten çıkarılan işçiye kıdem tazminatı veya ihbar tazminatlarının ödenmesi işe iade davasının açılmasına engel değildir.
İş güvencesinden yararlanarak işe iade davası açılabilmesi için belli başlı şartların gerçekleşmiş olması gerekmektedir.
İş Kanunu 18. Maddesinde bu durum açıkça belirtilmiştir.
Özellikle aşağıdaki hususlar fesih için geçerli bir sebep oluşturmaz:
İşveren işçiyi işten çıkarırken iyiniyetli olması gerekmektedir. İş akdini sonlandırmadan önce işçiyi işten çıkarmak yerine başka bir alanda çalışabilecek ise, işçinin çalışmasını bu şekilde değiştirmelidir. İşçiyi işten çıkarmak son çare olması gerekmektedir.
İşe iade davasında görevli mahkeme iş mahkemesidir. Arabuluculuk yeri ise işverenin yerleşim yeri olan veya işin yapılmadığı yer arabuluculuk bürosudur. Yetkili mahkeme ise Arabuluculuk görüşmesinin yapıldığı yer mahkemesidir.
İş davalarında arabuluculuk zorunlu bir dava şartı olarak düzenlenmiştir. Arabuluculuk başvurusu yapılmaması halinde dava usulen reddedilecektir.
İşçinin davayı kazanması halinde birden fazla sonuç ortaya meydana gelmektedir. İşçi, mahkeme kararının kesinleştiği tarihten itibaren on gün içerisinde kesinleşmiş mahkeme kararı ile notere başvurarak işverene işe başlatma ihtarnamesi ile başvuru yapması gerekmektedir. İşverenin de işçiyi bir ay içerisinde işe başlatması gerekmektedir. Eğer işveren işçiyi işe başlatmaz ise işçi işe başlatmama tazminatı, boşta geçen sürenin ücretini, kıdem tazminatı gibi işçilik alacaklarını ödemekle yükümlü konuma gelir işveren. Fakat bu alacaklar içinde yeniden arabuluculuk yoluna başvurulması gerekmektedir ve bu süreç içinde işçi sonuç alamaz ise ikinci bir dava açması gerekir.
İşe iade davası süreci devam ederken başka bir iş yerinde çalışmakta olan işçi kanun önünde herhangi bir engel teşkil etmez. Ancak işe iade davasının tazminat süreçleri belirlenirken işçinin başka bir iş yerinden kazanmış olduğu gelirler tazminat hesaplamasında etkisini gösterecektir.
Sizin de yukarıda belirttiğimiz türde işe iade davası kapsamına giren bir hususta yaşadığınız bir ihtilaf veya destek almak istediğiniz bir husus varsa, bize iletişim kısmında bulunan numaralarımızdan veya Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşarak danışmanlık hizmeti alabilir veya avukatlarımızla yüz yüze görüşmek için randevu oluşturabilirsiniz.
1.İşe İade Davasında Boşta Geçen Sürenin Ücreti Ne Kadardır?
4857 sayılı İş Kanununda belirtildiği üzere en fazla işçinin işsiz kaldığı süredeki boşta geçen 4 aylık ücretinin ödenmesi gerektiği belirtilmiştir.
2.İşe İade Yargılama Süresi Ne Kadar Sürer?
İşe iade davaları ortalama 2 ay içerisinde sonuçlanması gerekmektedir. Ayrıca istinaf ise 1 ay içerisinde tamamlanması gerekir.
3.İşe İade Davası Nasıl Açılır?
İşe iade davası açabilmek için fesih bildirimin yapılmasıyla bir ay içerisinde arabulucuya başvurulması gerekmektedir. Arabuluculuk sonunda anlaşma sağlanamamış ise son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılması gerekmektedir.
4.İşe İade Davasını Kaybeden İşçinin Dava Masrafı Ne Kadardır?
İşe iade davasını kaybeden bir işçinin ortalama masrafı avukatlık ücreti ile birlikte 15000-20000 TL arasındadır.
5.İşe İade Davasını Kazanan İşçi İşverene Kaç Gün İçinde Ne Kadar Sürede Başvurmalıdır?
İşe İade davasını kazanan işçi işe başlamak için davanın kesinleşmesinden itibaren 10 gün içinde başvurmalıdır.
6.İşçinin İşe Başlamak İçin İşverene Başvuru Yapması Halinde İşveren İşçiyi Nasıl İşe Başlatır?
İşveren tarafından işçiye noterden gönderilecek işe davet mektubu ile işe başlayabileceği işçiye tebliğ edilir.
İşe Davet Mektubunu Tebliğ Alan İşçi Kaç Gün İçinde İşe Başlamak Zorundadır.
İşe davet mektubunu tebliğ alan işçi 2 gün içinde şehir dışında ise 4 gün içinde işe başlaması gerekir.
7.İşe İade Davasının Kazanılması Halinde İşveren Ne Kadar Sürede İşe Başlatmak Zorundadır?
İşveren işçiyi 1 ay içerişinde işe başlatmak zorundadır.
8.İşe İade Davası Kazanıldığında İşveren İşe Başlatmazsa Ne olur?
İşveren 1 ay içerisinde işçiyi işe başlatmazsa en az 4 aylık en fazla 8 aylık ücret tutarında işe başlatmama tazminatı ve 4 aylık boşta geçen süre ücreti ödemekle yükümlüdür.
9.İşe İade Davası Açılması İçin Kaç Kişi Çalışması Gerekir?
İşyerinde en az 30 işçinin çalışması gerekmektedir.
İşe iade davası açılabilmesi için işçinin kaç ay çalışmış olması gerekir.
İşe iade davası açabilmek için işçinin en az 6 ay çalışmış olması gerekir.
Sizin de yukarıda belirttiğimiz türde işe iade davası kapsamına giren bir hususta yaşadığınız bir ihtilaf veya destek almak istediğiniz bir husus varsa, bize iletişim kısmında bulunan numaralarımızdan veya Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşarak danışmanlık hizmeti alabilir veya avukatlarımızla yüz yüze görüşmek için randevu oluşturabilirsiniz.
Pazartesi - Cumartesi
08.30 -18:00
Adres: Marmara Mh. 9. Sokak Astro Rezidans A Blok No:2/32 Beylikdüzü/İstanbul
Telefon: 0 (212) 999 30 23
Yıldırım & Soy Hukuk Bürosu © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir