Alacaklı tarafından başlatılan icra takibine borçlu itiraz etmezse ilamsız icra takibi kesinleşir. İcra dosyasının kesinleşmesi, alacaklıların alacaklarını tahsil etmek için gerekli haciz işlemlerini başlatabilecekleri anlamına gelir. Borçlu; Borcun bulunmadığına, vadesinin gelmediğine veya borcun ödendiğine dair bir iddia varsa, borçlu ilamsız icra takiplerine ödeme emrini tebliğ aldıktan sonra bir dilekçe ile itiraz etmelidir.
İcra takibine itiraz, İmza itirazı ve borç itiraz olmak üzere ikiye ayrılır. Bu iki itiraz yolunun da başvuru usulü ve sonuçları farklıdır.
İcra Takibine İtiraz (Borca İtiraz)
İcra takibine itiraz etmek isteyen borçlu, ödeme emrinin tebliğinden itibaren yedi gün içinde İcra takibine yazılı veya sözlü olarak İcra Dairesine itiraz edebilir. İcra takibine itiraz edilirse yapılan bu itiraz icra takibini durdurur.
İcra takibine ilamsız itiraz etmek için herhangi bir belge sunma veya sebep belirtme zorunluluğu yoktur. Ödeme emrini tebliğ alan borçlu süresi içinde borcu olmadığını belirterek borca itiraz edebilir. Borca itiraz etmek için herhangi bir harç ödeme zorunluluğu da yoktur. İcra müdürlüğünde yapılacak olan yazılı veya sözlü beyan ile itiraz etmek mümkündür. Ancak uygulamada icra müdürlükleri tarafından yoğunluk gerekçesi ile daha çok yazılı olarak dilekçe yolu ile itiraz kabul edilmektedir.
Borca itiraz etmek için sebep belirtme zorunluluğu bulunmamaktadır. Borçlunun sebep göstermeden sadece “Borcum yoktur, itiraz ediyorum” demesi yeterlidir. Ancak, itiraz sebeplerini belirtmesi herhangi bir zararı olmayacağı gibi sebep belirtirken dikkatli olunması gerekmektedir. Borçlunun itiraz sebepleri ile bağlı olması durumu, alacaklının itiraz sonrası açacağı davanın türüne göre değişmektedir. Eğer alacaklı taraf icra mahkemelerinde itirazın kaldırılması davası açacak olursa bu davalarda itiraz sebebi ile bağlılık kuralı geçerlidir. Bu nedenle itiraz edilen hususlar dışında başka sebepler ileri sürülemeyeceği gibi, itiraz sebepleri ile bağdaşmayan savunmalar da bulunulamaz. Ama alacaklı taraf icra mahkemelerinde itirazın kaldırılması davası değil de genel mahkemelerde itirazın iptali davası açacak olursa, bu davalarda itiraz sebebi ile bağlılık kuralı yoktur. Borçlu itiraz sebepleri ile bağlı değildir. Bu nedenle itirazın iptali davasında itiraz sebeplerinde farklı savunma yapılabilir.
Borçlu borca itiraz edebileceği gibi icra dairesinin yetkisine de itiraz etme hakkı vardır. İcra takibinin yetkisiz icra müdürlüğünde başlatılması durumunda yetkiye itiraz mümkündür. Yetki kuralları olayın özelliğine göre değişmektedir. Örneğin taşınmazın aynına ilişkin bir alacak söz konusu ise bu durumda taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi ve icra daireleri yetkilidir. Ancak icra takibi taşınmazın bulunduğu yerden başka biri yerdeki icra dairesinde bu durumda yetki itirazı yapılabilir. Yetki itirazı kendiliğinden dikkate alınmaz bu nedenle yetki itirazı yapılmazsa icra takibi o icra dairesinde devam edecektir. Yetki itirazında en önemli husus yetkili olan icra dairesinin belirtilmesi zorunluluğudur. Belirtilmediği taktirde yetki itirazı geçeriz sayılacaktır.
İcra takibinin tamamına itiraz edilebildiği gibi, takipteki borcun bir kısmına da itiraz mümkündür. Ancak kısmi itiraz yapılabilmesi için itiraz eden borçlunun takipte borçlu olmadığı tutarı açık ve net bir şekilde belirtmesi gerekmektedir. Aksi halde itirazı geçersiz sayılacaktır. Örnek olarak belirtmek gerekirse, 300.000 TL tutarında icra takibi başlatılan bir borçlu bu tutarın 120.000 TL’sini ödediğini düşünüyorsa itiraz ederken borcun 120.000 TL sini ödediğini, ödenen 120.000 TL açısından borca itiraz ettiğini açıkça belirtmelidir. Bu durumda icra takibi itiraz edilen 120.000 TL için durur ve itiraz edilmeyen 180.000 TL açısından devam edecek ve kesinleşecektir. Alacaklı taraf kesinleşen 180.000 TL üzerinden dosyada haciz ve diğer tahsil işlemlerini yapabilecektir.
İcra takibinde imzaya itiraz usulü normal itirazdan farklıdır. Borçlu kambiyo senetlerinde özgü icra takiplerinde takip dayanağı çek, senet veya poliçedeki imzanın kendisine ait olmadığını düşünüyor ise bu durumda icra mahkemesinde dava açmak suretiyle ile imzaya itiraz edebilir. İmzaya itirazın borca itiraz da olduğu gibi icra müdürlüğüne dilekçe verilerek yapılması mümkün değildir. Geçerli bir imzaya itiraz olması için dava açılması şarttır. Aksi halde itiraz edilmemiş sayılır. Kambiyo senetlerine özgü icra takiplerinde borçlu ödeme emrini tebliğ aldıktan itibaren 5 gün içinde icra mahkemelerinde imzaya itiraz davası açabilir. 5 günlük süre içinde açılmaması halinde dava süreden dolayı reddedilecektir.
Gecikmiş İtiraz
İcra takibinde itiraz süresinin tek istisnası gecikmiş itirazdır. Borçlu, kusurundan kaynaklanmayan nedenlerden dolayı süresinde itirazda bulunmaz ise borca itiraz edebilir. Borçlu, engelin ortadan kalkmasından itibaren üç gün içinde İcra Mahkemesine başvurmalıdır. Mahkemeye müracaatta mazeretini ve engel durumunu belirterek delilleriyle birlikte mahkemeye sunmalıdır. Normal itiraz yolundan farklı olarak gecikmiş itiraz icra müdürlüğüne değil, İcra Mahkemesi'ne yapılmaktadır.
İcra mahkemeleri başvuruları genellikle duruşma olmaksızın evrak üzerinden karara bağlar. Mahkeme borçlunun mazeretini haklı bulursa itiraz süresinde yapılmış sayılır ve icra takibi durur.
Bu süreçte icra dosyasında haciz konulmuş veya diğer tahsilat işlemleri yapılmışsa, gecikmiş itirazın kabulü ile birlikte hacizler kaldırılır.
Sizin de yukarıda belirttiğimiz türde Aile Hukuku kapsamına giren bir hususta yaşadığınız bir ihtilaf veya destek almak istediğiniz bir husus varsa, bize iletişim kısmında bulunan numaralarımızdan veya Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşarak danışmanlık hizmeti alabilir veya avukatlarımızla yüz yüze görüşmek için randevu oluşturabilirsiniz.
İCRA DAİRESİ’NE
DOSYA NO : …….
BORÇLU : …………………………….. TCKN: …………..
ADRES : ………….
ALACAKLI : …………..
KONU: Borca, yetkiye, faize ve her türlü fer’ilerine itirazlarımızın sunulmasından ibarettir.
AÇIKLAMALAR
Yukarıda esas numarası yazılı dosyadan tarafıma icra takibi başlatılarak ödeme emri gönderilmiştir. Yasal süresi içinde itirazlarımızı sunuyorum.
Dosya alacaklısına takip tarihi itibarıyla böyle bir borcum yoktur. Faiz oranı çok yüksek gösterilmiştir. Faiz başlangıç tarihi yanlış hesaplanmıştır. Faiz miktarı yanlış hesaplanmıştır. Bu miktarda bir borcum bulunmamaktadır. Bu sebeple borca, faize ve her türlü fer’ilerine itiraz ediyorum.
İcra takibi yetkili icra dairesinde açılmamıştır. Adresi yukarıda da görüldüğü üzere ……………………..sınırlarındadır. İcra takibi yetkisiz icra müdürlüğünde açılmıştır. Yetkili icra müdürlüğü ikamet adresimin bağlı bulunduğu ………… İcra müdürlüğüdür. Bu sebeple yetkiye de itiraz ediyorum.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ettiğim nedenlerle; icra takibine,
Öncelikle Yetkili İcra Daireleri ………………… ‘dir (ikamet yerinizdeki icra dairesi) olduğundan icra müdürlüğünüzün yetkisine itiraz ediyorum. Dosyanın yetkili icra dairesine gönderilmesini talep ederim.
Borca, Ödeme emrine, yetkiye, faize, faiz oranına, borca ve bilcümle ferilerine itiraz etmiş olduğumdan bahisle açılan icra takibinin durdurulmasına karar verilmesini saygıyla talep ederim…../…./2023
BORÇLU
Pazartesi - Cumartesi
08.30 -18:00
Adres: Marmara Mh. 9. Sokak Astro Rezidans A Blok No:2/32 Beylikdüzü/İstanbul
Telefon: 0 (212) 999 30 23
Yıldırım & Soy Hukuk Bürosu © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir