Yıldırım&Soy Hukuk Bürosu
  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Ekibimiz
  • Faaliyet Alanları
  • Makaleler
  • İletişim
  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Ekibimiz
  • Faaliyet Alanları
  • Makaleler
  • İletişim
Yıldırım&Soy Hukuk Bürosu
  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Ekibimiz
  • Faaliyet Alanları
  • Makaleler
  • İletişim
  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Ekibimiz
  • Faaliyet Alanları
  • Makaleler
  • İletişim

Babalık Davası

  • Anasayfa
  • -
  • Babalık Davası
Babalık Davası
Av. Kemal YıldırımAv. Kemal YıldırımAv. Ziya SoyAv. Ziya Soy23.08.2022

Babalık Davası

Ofisimiz, Babalık Davası alanında karşılaşılabilecek tüm sorunlarla ilgili danışmanlık, iş ve dava takibi süreçlerinde hizmet vermektedir.

Babalık Davaları ile ilgili düzenlemeler, genel olarak 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunundan düzenlenmiştir.

Babalık Davası Nedir?

Bilindiği üzere soybağı ana ile çocuk arasında doğum ile meydana gelir. Baba ile çocuk arasında kurulan soybağı ise babanın ana ile evlenmesiyle, tanımasıyla veya hakim hükmüyle kurulabilmektedir. Ana ile evlilik ve tanıma babanın kendi iradesi ile gerçekleşmektedir. Ancak soybağının kurulması ana veya çocuğun dava yoluna giderek dava açması üzerine yani bu kişilerin iradesine de bağlı olarak gerçekleşmektedir. Hakim hükmüyle soğbağının kurulabilmesi için açılacak olan davaya babalık davası denir.

Babalık Davasında Taraflar Kimlerdir?

Babalık davası denildiği zaman taraflar arasında ana ve çocuk yer almaktadır. Ana ve çocuk açacakları davayı birlikte açabilecekleri gibi ayrı ayrıda açabilmektedirler. Çocuğun tek başına dava açma durumu olduğu zaman yaşı küçük ise kayyım ile temsil edilir. Bahsi geçen davada davacı tarafta ana veya çocuk var ise davalı tarafta baba bulunmaktadır. Baba vefat etmiş ise dava mirasçılarına karşı açılabilmektedir.

Babalık Davasının Şartları Nelerdir?

Babalık davası şartları arasında ilk olarak çocuğun baba yönünden bir soybağının bulunmaması gerekmektedir. Eğer çocuğun başka birine soybağı ile bağlı ise ilk olarak soybağının reddi davası açılması gerekmektedir ve bağ ortadan kaldırıldıktan sonra babalık davası açılabilmektedir. Babalık davasında aranan ikinci şart ise ihbar yükümlülüğüdür. Babalık davası Cumhuriyet savcısına ve Hazineye, dava ana tarafından açılmış ise kayyıma, kayyım tarafından açılmış ise anaya ihbar edilmektedir.

Babalık Davasında Yetkili Ve Görevli Mahkeme Neresidir?

Babalık davasında yetkili mahkeme davacı veya davalının bulunduğu ya da çocuğun doğumunun gerçekleştiği tarihteki yerleşim yeridir. Görevli mahkeme ise aile mahkemesidir.

Babalık davası, tarafların insiyatifine bırakılmış bir dava türü değildir. Hakim tüm maddi olguları kendisi de araştırır ve kanıtları kendi iradesiyle takdir edebilir. Bu noktada anlaşılması gereken olgu hakimin, tarafların ileri sürdüğü delillerle bir sonuca bağlamamasıdır. Kendisi de araştırma yapabilmektedir.

Babalık Karinesi

Yasalar bazı istisnai durumları tersi ispat edilmediğim sürece geçerli saymaktadır ve buna karine denilmektedir. Türk Medeni Kanunu da babalık ile ilgili karineler belirlemiştir. Bu karineler ise; 

  1. Çocuk, ana ile babanın evlilik sürece içerinde dünyaya gelmişse babası, annesinin kocasıdır. 
  2. Evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün içinde doğan çocuğun babası kocadır. Bu süre geçtikten sonra doğan çocuğun kocaya bağlanması, ananın evlilik sırasında gebe kaldığının ispatıyla mümkündür. Kocanın gaipliğine karar verilmesi hâlinde üçyüz günlük süre, ölüm tehlikesi veya son haber tarihinden işlemeye başlar. 
  3. Koca, soybağının reddi davasını açarak babalık karinesini çürütebilir. Bu dava ana ve çocuğa karşı açılır. Çocuk da dava hakkına sahiptir. Bu dava ana ve kocaya karşı açılır. 
  4. Çocuk evlilik içinde ana rahmine düşmüşse davacı, kocanın baba olmadığını ispat etmek zorundadır. Evlenmeden başlayarak en az yüzseksen gün geçtikten sonra ve evliliğin sona ermesinden başlayarak en fazla üçyüz gün içinde doğan çocuk evlilik içinde ana rahmine düşmüş sayılır. 
  5. Çocuk, evlenmeden önce veya ayrı yaşama sırasında ana rahmine düşmüşse, davacının başka bir kanıt getirmesi gerekmez. Ancak, gebe kalma döneminde kocanın karısı ile cinsel ilişkide bulunduğu konusunda inandırıcı kanıtlar varsa, kocanın babalığına ilişkin karine geçerliliğini korur. 
  6. Koca, davayı, doğumu ve baba olmadığını veya ananın gebe kaldığı sırada başka bir erkek ile cinsel ilişkide bulunduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl içinde açmak zorundadır. Çocuk, ergin olduğu tarihten başlayarak en geç bir yıl içinde dava açmak zorundadır. Gecikme haklı bir sebebe dayanıyorsa, bir yıllık süre bu sebebin ortadan kalktığı tarihte işlemeye başlar.

Babalık Davasında Ananın Babadan Talep Edebileceği Maddi Haklar Nelerdir?

Çocuğun anası, babalıkla ilgili soybağının kurulmasını talep ettiği davalarda veya tamamen başlı başına farklı bir davada, ananın babadan isteyebileceği, baba ölmüş ise babanın mirasçılarından maddi giderler konusunda talep edebileceği şeyler; 

  1. Doğum giderleri, 
  2. Doğumdan önceki ve sonraki altışar haftalık geçim giderleri, 
  3. Gebelik ve doğumun harcanması gereken diğer giderler. 

Bu istenen masrafların hükmedilmesi için babalık bağının kurulmasına karar verilmiş olması gerekmektedir.

Babalık Davasında Zamanaşımı

Babalık davası, çocuğun doğumundan önce veya sonra açılabilmektedir. Ana, babalık davasını en geç çocuğun doğduğu günden itibaren bir yıl içinde açması gerekmektedir. Ancak çocuk, ana başka biriyle evlikten sonra dünyaya gelmiş ise doğal olarak evlilik sürecinde doğduğu kabul edilerek ananın evli olduğu erkeğe bağlanır. Böyle bir durumun söz konusu olduğu zaman babalık davası açılabilmesi için diğer erkekle olan soybağının ortadan kaldırılması gerekmektedir. Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenen bu süreler niteliği gereği hak düşündürücü sürelerdir. Yani verilmiş olan sürenin geçirilmesinden sonra babalık davası açmak mümkün değildir. Yargıtay tarafından çocuğun dava açması söz konusunda herhangi bir süre sınırı verilmemiştir.

Babalık Davasında DNA Testi

Günümüzde babalık davalarında tarafların öne sürmüş olduğu iddiaları ispatlamak için en çok kullandığı yöntemlerin başında gelmektedir DNA testi. Bu test ile örnek alınan kişinin çocuğun babası olup olmadığı yüksek bir oranda göstermektedir. DNA testi taraflarca hakim tarafından istenebileceği gibi hakiminde taraflardan istemesi mümkündür. DNA testi hakim tarafından bilirkişi raporu niteliği taşımaktadır. Yani hakim DNA testi sonucuna bağlı kalmaksızın kara verebilir. Ancak soybağının tespitinin teknik ve özel bilgi gerektirdiği ve özellikle DNA testinin sonuçları bilimsel olarak çok yüksek bir oranda doğruluk payı olduğu için hakim bu test sonucuna aykırı bir karar veremez. Her ne kadar bilirkişi raporları hakimin kararlarının önüne geçemese de objektif olarak yapılan, doğruluk oranı çok yüksek olan bu yönteme aykırı bir şekilde karar vermesi mantığa terstir.

Babalık Davasının Sonuçları Nelerdir?

Babalık davasının sonuçları arasında en önemlisi çocuk ile davalı arasında soybağı ilişkisi kurulmasıdır. Diğer bir sonuç ise nüfus kaydının değişmesidir. Çocuk nüfusa kayıtlı ise ananın hanesinden alınır ve babanın hanesine yazılır ve çocuk babanın soyadını alır. Çocuk nüfusa daha kaydedilmemiş ise doğum belgesi ile direkt babanın soyadı çocuğa verilir ve babanın hanesine yazılır. 

Ananın talebi etmesi üzerine çocuk lehine iştirak nafakası verilmektedir. Soybağının kurulması nedeniyle baba bakım yükümlülüğü altına girer. Hakim gerek görürse eğer yargılama bitmeden de çocuğa bir miktar ödeme yapılmasına da karar verebilmektedir.

Ananın mali haklarının karşılanmasında söz konusudur. Ana babalık davasıyla birlikte veya ayrı olarak baba veya mirasçılardan şu giderlerin karşılanmasını talep edebilir.

  1. Doğum giderleri, 
  2. Doğumdan önceki veya sonraki altışar haftalık geçim giderleri, 
  3. Gebelik ve doğumun gerektirdiği diğer giderler. 

Çocuk ölü olarak doğmuş olsa bile hakim, bu giderlerin karşılanmasına karar verebilir. 

Sizin de yukarıda belirttiğimiz türde Babalık Davası kapsamına giren bir hususta yaşadığınız bir ihtilaf veya destek almak istediğiniz bir husus varsa, bize iletişim kısmında bulunan numaralarımızdan veya Whatsapp hattımızdan ulaşarak danışmanlık hizmeti alabilir veya avukatlarımızla yüz yüze görüşmek için randevu oluşturabilirsiniz.

SIKÇA SORULAN SORULAR

1.Babalık Davası Kime Karşı Açılır?

Baba olduğu düşünülen kişiye ya da söz konusu kişinin ölmüş olması durumunda kişinin yasal mirasçılarına karşı açılır.

2.Babalık Karinesine Nasıl Çürütülür?

TMK M. 302/3 Davalı, çocuğun babası olmasının olanaksızlığını veya bir üçüncü kişinin baba olma olasılığının kendisininkinden daha fazla olduğunu ispatlarsa karine geçerliliğini kaybeder.

3.Babalık Davasında Ananın Mali Hakları Nelerdir?

TMK Madde 304- Ana, babalık davası ile birlikte veya ayrı olarak baba veya mirasçılarından aşağıdaki giderlerin karşılanmasını isteyebilir:

1. Doğum giderleri,

2. Doğumdan önceki ve sonraki altışar haftalık geçim giderleri,

3. Gebelik ve doğumun gerektirdiği diğer giderler.

Çocuk ölü doğmuş olsa bile hâkim, bu giderlerin karşılanmasına karar verebilir.

Üçüncü kişiler veya sosyal güvenlik kuruluşlarınca anaya yapılan ödemeler, hakkaniyet ölçüsünde tazminattan indirilir.

4.Babalık Testi Kaç Günde Sonuçlanmaktadır?

Ortalama bir hafta içinde sonuçlanmaktadır.

5.DNA Testi Kesin Delil Midir?

%99.99 oranında kesinlik ile sonuçlanmaktadır.

6.Babalık Nasıl Reddedilebilir?

Erkek eş çocuğun kendisinin olmadığını iddia ediyor ise soybağının reddi davası açarak babalık karinesini çürütebilmektedir.

7.Babanın İzni Olmadan DNA Testi Yaptırılabilir Mi?

Babanın rızası olmadan DNA testi yaptırılamaz.

8.Babalık Davası Ne Zaman Açılabilir?

Çocuk doğmadan önce veya çocuk doğduktan sonra açılabilmektedir. Ananın dava açma hakkı ise doğumdan başlayarak 1 yıl geçmesi halinde düşer.

9.Babalık Davasının Sonuçları Nelerdir?

Çocuk ile babanın soybağı ilişkisi kurulması ve nüfus kaydının değişmesidir. Çocuk nüfusa kayıtlı ise ananın hanesinden alınarak babanın hanesine geçirilir ve çocuğu soyadı değişir.

[Kod-Baslik]
[Kod-Baslik]

MAKALE KATEGORİLERİ

  • Güncel Makaleler
  • Aile Hukuku Makaleleri
  • Ceza Hukuku Makaleleri
  • İcra Hukuku Makaleleri
  • İş Hukuku Makaleleri
  • Gayrimenkul Hukuku Makaleleri
  • Miras Hukuku Makaleleri
  • Ticaret Hukuku Makaleleri
  • Bilişim Hukuku Makaleleri
  • Vergi Hukuku Makaleleri
  • Sigorta Hukuku Makaleleri
  • Tüketici Hukuku Makaleleri
  • İdare Hukuku Makaleleri

SON MAKALELER

ETİKETLER

Yıldırım & Soy Hukuk Bürosu

 

Kurumsal

  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Ekibimiz
  • Faaliyet Alanları
  • Makaleler
  • İletişim

Çalışma Saatlerimiz

Pazartesi - Cumartesi

08.30 -18:00

İletişim

Adres: Marmara Mh. 9. Sokak Astro Rezidans A Blok No:2/32 Beylikdüzü/İstanbul

Telefon: 0 (212) 999 30 23

Yıldırım & Soy Hukuk Bürosu  © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir

Brunsia Web Architects
[Kod-Blog-Baslik]
[Kod-Blog-Baslik]
[Kod-Blog-Tarih]
\
  • [Kod-Adi]