Ofisimiz, Araç Değer Kaybı Tazminatı ile ilgili karşılaşılabilecek tüm sorunlarla ilgili danışmanlık, iş ve dava takibi süreçlerinde hizmet vermektedir.
Bu makalemizde araç değer kaybı nasıl talep edilir, değer kaybının şartları nelerdir, hangi durumlarda değer kaybı talep edilemez, değer kaybı talep süresi kaç gündür, değer kaybı tazminatı davası nedir ve nasıl açılır gibi konular yer almaktadır.
Araç Değer Kaybı ile ilgili düzenlemeler Sigorta Hukuku alanında yapılmıştır.
Araç değer kaybı, aracın herhangi bir trafik kazasına karışması sonucu ikinci el piyasa fiyatının düşmesidir. Kazaya karışmış olan aracın yetkili servisinde orijinal parçalarla onarımı, çok iyi yapılması durumunda bile aracın satışında tramer kayıtlarında değişen ve boyanan parçalar belli olacağı için araç değerinin düşmesi kaçınılmaz bir durumdur.
Öncelikli olarak araç değer değer kaybındaki unsurlar arabanın piyasa değeri, arabada oluşan maddi hasarın tutarı ve arabanın kilometresidir. Maddi zararın tazminat formülünde yer alan unsurlar ise aracın piyasa değeri, hasar boyutunun katsayısı ve araç kullanılmışlık düzeyinin katsayısıdır.
Bir örnekle açıklayacak olursak eğer
Aracımızın Tespit Edilen Piyasa Rayiç Değeri: 279.494 TL
Araç Maddi Hasar Tutarı (KDV DAHİL): 11.874,91 TL
Hasar Tarihindeki Araç Kilometresi: 35.667 Km
Araç Hasar Oranı Yüzde: 4,25
Hasar Büyüklüğü Kodu (HBK): A3
Hasar Boyut Katsayısı: 0,5
Araç Kullanılmışlık Düzey Katsayısı: 0,6
Baz Değer Kaybı=Aracın Rayiç Bedeli x %19
Baz Değer Kaybı: 53.103.86 TL
Total Değer Kaybı= Baz Değer Kaybı x HBK x AKD
Total Değer Kaybı: 15,931,158 TL
Ödenebilir Tazminat Tutarı: 15.931,16 TL olarak hesaplamış olduk.
Trafik kazasındaki kusurluluk oranınıza göre, aracınızdaki hasara sebebiyet veren aracın sigorta şirketi araç değer kaybı tazminatını öder. Eğer gerçekleşmiş olan trafik kazasında %50 oranında bir kusurluluk durumunuz var ise almanız gereken değer kaybı tazminatının yarısını alabilirsiniz. Ancak kaza da %100 kusurluysanız değer kaybıyla ilgili herhangi bir hak ve talepte bulunamazsınız.
Karayolları Trafik Kanunu’nun 97. maddesine göre zarar görenin, zorunlu mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içinde dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunması gerekir. Sigorta kuruluşunun başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya verilen cevabın talebi karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık olması hâlinde, zarar gören dava açabilir veya 5684 sayılı Kanun çerçevesinde tahkime başvurabilir.
Sigorta Tahkim Komisyonu nezdinde araç değer kaybı talebi doğrudan yapılabilmektedir veya asliye ticaret mahkemesi (bulunmayan yerlerde asliye hukuk mahkemesi) nezdinde dava açılabilmektedir. Sigorta şirketlerine karşı açılan bu davalar asliye ticaret mahkemelerinde görülmektedir. Yetkili mahkeme ise kazanın meydana geldiği yerdeki mahkeme veya davalının ikamet ettiği yer veya davacının ikamet ettiği yer mahkemesidir.
Bu tür dosyalarda genellikle peşin ücret talep edilmemektedir. Değer kaybını tahsil edecek ücret üzerinden belirli bir oranda vekâlet ücreti talep edilmektedir. Belirlenecek oran genel olarak değer kaybı tazminatı tutarının %15-25 aralığında olmaktadır.
Sizin de yukarıda belirttiğimiz türde Araç Değer Kaybı tazminatı kapsamına giren bir hususta yaşadığınız bir ihtilaf veya destek almak istediğiniz bir husus varsa, bize iletişim kısmında bulunan numaralarımızdan veya Whatsapp hattımızdan ulaşarak danışmanlık hizmeti alabilir veya avukatlarımızla yüz yüze görüşmek için randevu oluşturabilirsiniz.
1.Araç Değer Kaybı Sigorta Kapsamında Mı?
Karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası genel şartlarına göre araç değer kaybı talepleri sigorta kapsamındadır.
2.Araç Değer Kaybı Ne Kadar Sürede Ödenir?
Sigorta şirketine yazılı bir şekilde başvuru yaptıktan sonra 15 gün içinde ödeme yapması gerekmektedir.
3.Tek Taraflı Trafik Kazası Yapılması Halinde Değer Kaybı Talep Edilebilir Mi?
Tek taraflı kazanın yaşanması halinde araç değer kaybı talep edilemez.
4.Araç Değer Kaybı İle Dava Hangi Mahkemede Açılabilir?
Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açılabilmektedir.
5.Yabancı Plakalı Aracın İle Kaza Yaptım Değer Kaybı Talep Edebilir Miyim?
Yabancı plakalı araçlar için değer kaybı talep edilemez.
6.Araç Değer Kaybında Kusurun Önemi Vardır?
Evet vardır. %100 kusursuz olmanız gerekmektedir.
7.Kaza Geçmişimi Öğrenme Şansım Var Mı?
https://www.sbm.org.tr/tr/sayfa/ktt-sorgulama-ve-itiraz-1072 sayfasında öğrenebilirsiniz.
8.Daha Önce Aracımın Sağ Ön Kapısı Hasar Aldı Ve Kapıyı Yaptırdım. 5 Gün Sonra Tekrar Aynı Yerden Kusurlu Olarak Aracı Vurdum. Araç Değer Kaybı Talep Edebilir Miyim?
Aracınızın hasar alan yerden daha önceden değer kaybı aldıysanız eğer yeni oluşan hasar için değer kaybı talep edemezsiniz.
9.Araç Değer Kaybı Ekspertiz Raporu Nasıl Alınır?
Sigorta ruhsatnamesi bulunan bir sigorta eksperine başvuru yaparak değer kaybı alabilirsiniz.
10.Değer Kaybı Talep Edebilmek İçin Aracın Kilometresinin Önemi Vardır?
Herhangi bir sınırlama yoktur.
Pazartesi - Cumartesi
08.30 -18:00
Adres: Marmara Mh. 9. Sokak Astro Rezidans A Blok No:2/32 Beylikdüzü/İstanbul
Telefon: 0 (212) 999 30 23
Yıldırım & Soy Hukuk Bürosu © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir