Yıldırım&Soy Hukuk Bürosu
  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Ekibimiz
  • Faaliyet Alanları
  • Makaleler
  • İletişim
  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Ekibimiz
  • Faaliyet Alanları
  • Makaleler
  • İletişim
Yıldırım&Soy Hukuk Bürosu
  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Ekibimiz
  • Faaliyet Alanları
  • Makaleler
  • İletişim
  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Ekibimiz
  • Faaliyet Alanları
  • Makaleler
  • İletişim

Arabuluculuk

  • Anasayfa
  • -
  • Arabuluculuk
Arabuluculuk
Av. Kemal YıldırımAv. Kemal YıldırımAv. Ziya SoyAv. Ziya Soy27.09.2022

Arabuluculuk

Ofisimiz Arabuluculuk hizmeti vermekle beraber uyuşmazlık konusunda karşılaşılabilecek tüm sorunlarla ilgili danışmanlık, iş ve dava takibi süreçlerinde hizmet vermektedir.

Arabuluculuk Nedir?

Bir özel hukuk alanında yer alan arabuluculuk, uyuşmazlığın tarafı olan kişilerin, tarafsız ve uzman bir üçüncü kişinin yardımı ile aralarındaki anlaşma yoluna varılamayan konunun mahkemeye taşımadan çözülmesi için başvurulan bir çözüm yoludur. Arabuluculuk yoluyla taraflar arasındaki uyuşmazlık hızlı, kesin ve uygulanabilir bir şekilde çözüme kavuşabilir. Arabuluculuk yasası, kural olarak uyuşmazlık olan kişiler üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri tüm uyuşmazlık ile ilgili konularda uygulanabilir. Özellikle ticari uyuşmazlıklar, iş hukukundan kaynaklanan kıdem ve ihbar tazminatları, mesai dışı çalışma ücretleri, maddi ve manevi tazminat davaları, miras paylaşımı gibi konularda arabuluculuğa başvurularak çözümlenebilir. 

Arabuluculuk faaliyetine başvuran kişiler, bu süreç içerisinde ileri sürülen beyanları ve belgeleri gizli tutmakta yükümlüdür. Ayrıca bu belgeler mahkemelerde veya tahkim vs. gibi başkaca yerlerde delil niteliğinde kullanılamaz. Arabuluculuk sürecinde bir anlaşmaya varılması durumunda bir ‘’anlaşma belgesi’’ düzenlenir. Anlaşma belgesi tarafların hak ve yükümlülüklerini belirleyen, yetkili ve görevli mahkeme tarafından icra edilebilir şerhi verildiğinde ilam niteliği taşıyan belgeler arasında yer almaktadır.

Arabuluculuğun asıl amacı, Hukuki sorunu açık ve net bir şekilde tespit etmek, Tarafların menfaatlerini açıkça ortaya koymak, uyuşmazlık konusu olan hukuki durumu tarafların menfaatlerini gözeterek dengeli ve uygun bir şekilde çözerek anlaşmaya varmalarını sağlamak gibi durumları çözümlemektedir.

Arabuluculuk, zorunlu arabuluculuk ve ihtiyarı arabuluculuk olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

  1. Zorunlu Arabuluculuk: Yaşanan bazı uyuşmazlıklar durumunda mahkemede dava açmadan önce arabulucuya gitme şartı vardır. Zorunlu arabuluculuk, bu uyuşmazlık konularıyla ilgili dava şartıdır. Yani, arabulucuya başvurmadan açılan bazı davalar, dava şartı yokluğu sebebiyle reddedilir. Ticari davalar ve iş davalarına konu olan kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti gibi zorunlu arabuluculuk kapsamında yer almaktadır.
  2. İhtiyari Arabuluculuk: Tarafların bir arabulucuya gitme zorunluluğu olmadığı halde yaşanan uyuşmazlığın çözümü için dava açmadan önce tercih ettikleri bir yoldur. Taraflar üzerinde tasarruf edilebilecek her türlü özel hukuk kapmasında yer alan konular için ihtiyari arabuluculuk yoluna başvurulabilir. 

Suç teşkil eden durumlarda arabuluculuk yoluyla değil, Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre uzlaştırma/uzlaşma hükümleri uygulanarak savcılık bünyesinde yer alan uzlaştırma büroları tarafından çözülür.

Arabulucu Kimdir? Kimler Arabulucu Olabilir?

Arabulucu; Hukuk fakültesinden mezun olmuş, mesleğinde en az beş yıllık tecrübe sahibi olan, arabuluculuk iletişim ve görüşme teknikleri konusunda uzmanlık eğitimi almış olan kişilerdir. Arabulucu olabilmek için öncelikle Türk vatandaşı olmak ve tam ehliyetli olmak zorunluluğu vardır. 

Arabulucular, hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra arabuluculuk faaliyetleri ile ilgili temel bilgiler, iletişim teknikleri, müzakere ve uyuşmazlık ile ilgili çözüm yöntemleri, davranış psikolojisi gibi teorik ve pratik bilgiler içeren bir eğitim alırlar. Daha sonrasında ise almış oldukları bu eğitim sürecinden sonra arabuluculuk sınavı ile mesleki yeterlilik ölçülür. Sınavı başarıyla geçen kişiler arabuluculuk faaliyetlerinde bulunabilmeleri için arabuluculuk listesine kayıt yapmak zorundadırlar. 

Yalnız dikkat edilmesi gereken bir konu vardır. Adalet Bakanlığı tarafından tutulan arabuluculuk listesine kayıt yaptıran kişiler arabuluculuk faaliyetlerinde bulunabilirler.

Arabuluculuk Görevleri Nelerdir?

  1. Tarafsız ve adil bir şekilde yaklaşımda bulunmak
  2. Tarafların uyuşmazlık konusunda çözüme ulaşmalarına yardımcı olmak
  3. Gerekirse tarafları birbirinden korumak
  4. Tarafların konu hakkında geçmişini bilmek
  5. Tarafların konu hakkında ne elde etmek istediklerini iyi bir şekilde anlamak
  6. Anlaşmazlık ve ihtilaf noktalarını tanımlamak
  7. En çok uzlaşılan konular hakkında bilgi vermek ve bir çözüm önerisi sunmak
  8. Uzlaşma seçeneklerini çoğaltmak 
  9. Öneri ve son kararları tarafsız bir dille kaleme almak
  10. Belirsiz olan tüm konuları açığa çıkarmak
  11. Taraflardan sonuç alma konusunda somut davranış değişikliklerini kabul etmelerini istemek
  12. Gelecekteki toplantılar için tarih belirlemek ve sonraki adımlar hakkında bilgi vermek
  13. Anlaşmaya varıldığında sürecin sonlanmasını sağlamak


Arabuluculuk Yolunun Faydaları Nelerdir?

  1. Mahkemelerde görülen davalara nazaran oldukça kısa sürer. Ortalama 3-4 sürmekte olan bir alacak davası, aynı konu üzerinden ilk arabuluculuk toplantısında sonuçlanabilmektedir. 
  2. Arabuluculuk sürecinde imzalanan anlaşma tutanağı mahkeme kararı verilmiş gibi hüküm oluşturmaktadır. 
  3. Dava açmadan önce veya dava açıldıktan sonra arabuluculuğa başvurulabilir. Ancak şöyle bir durum vardır. Zorunlu arabuluculuk şartı var ise davadan önce dava şartının tamamlanması ise arabuluculuk sürecinin tamamlanmış olması gerekmektedir. 
  4. Davada sadece konu hakkında konuşma hakkı vardır. Arabuluculukta ise taraflar dilekleri tüm konuları konuşabilirler. Örneğin, tarafların yakınlığı olması durumda iş ilişkisinden daha önemli olan manevi durumlarda gündeme getirilebilir ama davada böyle bir durum söz konusu olamaz.
  5. Zorunlu arabuluculuk veya ihtiyari arabuluculukta anlaşma zorunlu değildir ve bunun sonucunda yine dava yoluna başvurma hakkı mevcuttur.


Hangi Uyuşmazlıklar ve Davalar İçin Arabuluculuğa Başvurulamaz?

Tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edilemeyecek hukuki sorunlara ilişkin uyuşmazlıklar maalesef arabuluculuk yoluyla sonuçlanamaz. Tarafların üzerinde tasarruf edemeyeceği uyuşmazlıklar genel olarak kamu hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklardır. Kamu hukukunun yanı sıra aile hukuku ve özel hukuk alanlarına ilişkin bazı hukuki problemler de arabuluculuğa başvurarak çözümlenemez.

Tarafların arabulucuya gidemeyecekleri uyuşmazlıklar ise;

  1. Ceza davaları,
  2. Çocuğun velayeti,
  3. Nüfus kaydının düzeltilmesi veya değiştirilmesi davaları,
  4. Aile içi şiddet konusu yer alan uyuşmazlıklar,
  5. İdari yargının yetkisi altına giren tam yargı davası ve iptal davası,
  6. Vergi hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklar,
  7. İş hukukundan kaynaklanan hizmet veya iş kazasına sebebiyet veren durumun tespiti ve tüm tespit davaları.

Aile Hukukuna İlişkin Arabuluculuk Sistemi

Aile hukukuna ilişkin arabuluculuk, kadına karşı şiddet içeren durumlar dışında şu uyuşmazlıkları kapsamaktadır:

  1. Boşanma Davası
  2. Velayet Davası
  3. Nafaka Davası
  4. Boşanma sonrası maddi ve manevi tazminat
  5. Boşanma sonrası mal paylaşımı
  6. Ev eşyalarının paylaşımı 

Arabulucunun Ücreti Nasıl Ödenir?

Arabuluculuk Kanunu Madde 7 uyarınca; 

Arabulucu yapmış olduğu faaliyet karşılığı ücret ve masrafları isteme hakkına sahiptir. Arabulucu, ücret ve masraflar için avans da talep edebilir.

Aksi kararlaştırılmadıkça arabulucunun ücreti, faaliyetin sona erdiği tarihte yürürlükte bulunan Arabulucu Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenir ve ücret ile masraf taraflarca eşit olarak karşılanır.

Arabulucu, arabuluculuk sürecine ilişkin olarak belirli kişiler için aracılık yapma veya belirli kişileri tavsiye etmenin karşılığı olarak ücret alamaz. Bu yasağa aykırı işlemler batıldır.

Arabulucunun ücreti ve diğer tüm masraflar taraflarca kararlaştırılmamışsa eşit olarak karşılanır. Örneğin; Konusu para ile ölçülebilen uyuşmazlıklarda her iki taraftan toplam uyuşmazlık konusunun %6’sı kadar bir oranla başlayan ve taraflarca eşit olarak ödenen bir arabuluculuk ücreti ödenmesi söz konusudur. 

Sizin de yukarıda belirttiğimiz türde uyuşmazlık kapsamına giren bir hususta yaşadığınız bir ihtilaf veya destek almak istediğiniz bir husus varsa, bize iletişim kısmında bulunan numaralarımızdan veya Whatsapp hattımızdan ulaşarak danışmanlık hizmeti alabilir veya avukatlarımızla yüz yüze görüşmek için randevu oluşturabilirsiniz.

SIKÇA SORULAN SORULAR

1.Arabuluculuk Ne Demektir?

Arabuluculuk mahkeme yoluna başvurmadan taraflar arasında dostane bir şekilde ortada bulunan uyuşmazlığın giderilmesi için başvurulan bir yoldur.

2.Arabuluculukta Tam Olarak Ne Olur?

Arabulucuya başvurulması durumunda tarafsız bir yaklaşım sağlanır. Taraflara herhangi bir çözüm önerisi sunmaz. Arabulucu taraflar arasında ki asıl uyuşmazlığı ve menfaatleri tespit ederek bu konular üzerinde tartışmalar ile çözüm bulmalarına yardımcı olur.

3.Arabulucuya Ne Zaman Gidilir?

Mahkemeye veya tahkime başvurmadan önce arabulucuya gidebileceğiniz gibi mahkemeye dava açtıktan sonrada gidebilirsiniz.

4.Tüm Davalar İçin Arabulucuya Başvurulabilir Mi?

Hayır. Arabuluculuk yalnızca tarafların serbest iradeleriyle karar verebilecekleri konularda başvurulabilir.

5.Arabulucuya Başvurmakla Davadan Vazgeçmiş Olur Muyum?

Hayır. Tarafların arabulucuya başvurması, süreci devam ettirmesi, sonuçlandırılması tamamen sizin elinizde olan bir durumdur. Arabuluculuk süreci sonlandıktan sonra mahkemeye başvurabilirsiniz.

6.Arabuluculuk Sürecinde Masraflar Kime Aittir?

Taraflar aksine karar vermediği sürece masraflar eşit olarak bölünür.

7.Arabulucuya Başvurmak Ücretli Mi?

Hayır. Herhangi bir başvuru ücreti bulunmamaktadır.

8.Arabuluculuk Görüşmelerine Kimler Katılır?

Tarafların kendileri veya varsa avukatları katılmaktadır.

9.Karşı Taraf Görüşmeye Gelmezse Ne Olur?

İlk toplantıya mazeretsiz olarak gelinmezse taraf dava açtığı takdirde, bu taraf dava sonucunda haklı çıksa dahi yargılama giderlerinin tamamından sorumlu tutulur.

10.Anlaşma Sağlanamazsa Süreç Nasıl Devam Eder?

Anlaşma sağlanamaması halinde taraflar mahkemeye başvurarak dava açabilir.

[Kod-Baslik]
[Kod-Baslik]

MAKALE KATEGORİLERİ

  • Güncel Makaleler
  • Aile Hukuku Makaleleri
  • Ceza Hukuku Makaleleri
  • İcra Hukuku Makaleleri
  • İş Hukuku Makaleleri
  • Gayrimenkul Hukuku Makaleleri
  • Miras Hukuku Makaleleri
  • Ticaret Hukuku Makaleleri
  • Bilişim Hukuku Makaleleri
  • Vergi Hukuku Makaleleri
  • Sigorta Hukuku Makaleleri
  • Tüketici Hukuku Makaleleri
  • İdare Hukuku Makaleleri

SON MAKALELER

ETİKETLER

Yıldırım & Soy Hukuk Bürosu

 

Kurumsal

  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Ekibimiz
  • Faaliyet Alanları
  • Makaleler
  • İletişim

Çalışma Saatlerimiz

Pazartesi - Cumartesi

08.30 -18:00

İletişim

Adres: Marmara Mh. 9. Sokak Astro Rezidans A Blok No:2/32 Beylikdüzü/İstanbul

Telefon: 0 (212) 999 30 23

Yıldırım & Soy Hukuk Bürosu  © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir

Brunsia Web Architects
[Kod-Blog-Baslik]
[Kod-Blog-Baslik]
[Kod-Blog-Tarih]
\
  • [Kod-Adi]