Ofisimiz, aile konut şerhi alanında karşılaşılabilecek tüm sorunlarla ilgili danışmanlık, iş ve dava takibi süreçlerinde hizmet vermektedir. Aile konut şerhi ile ilgili düzenlemeler, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunun da düzenlenmiştir.
Aile konutu eşlerin ve ailenin bir arada yaşamış oldukları yaşamsal faaliyetlerini devam ettirmiş olduğu taşınmaz olarak tanımlanan mülktür. Aile konutu yayla, tarla gibi yerler aile konutu olmamaktadır. Bir taşınmazın aile konutu olarak nitelendirilebilmesi için onu diğer taşınmazlardan hukuki açıdan ayrıdır. Aile konutu olarak tapu kütüğüne şerh edilmiş bir taşınmaz üzerinde, eşlerin her ikisi de söz sahibi olurlar. Bu şerhin verilebilmesi içinde eşler Türk Medeni Kanununda belirtildiği gibi evli olmalıdırlar. Yani birlikte yaşam ve imam nikahı bu şerh için yeterli olmayacaktır. Resmi nikah olması şarttır.
Aile konutu üzerinde mülkiyet hakkına sahip olan eşin ya da eşlerin haklarını şu şekilde sıralayabiliriz;
Aile konutu şerhi talebinde bulunan kişi ile mülkiyet hakkına sahip olan kişi arasında resmi şekilde evli olması gerekmektedir. Bu şerh ancak aile konutu niteliğinde olan, tapu kütüğünde kaydı bulanan taşınmazlar için konulabilmektedir. Aile konutu şerhi, yalnızca bir taşınmaz üzerine konulabilmektedir. Yani eşin birden fazla evin maliki bulunması durumunda yalnızca aile konutu niteliğine sahip olan tek bir ev için bu şerh işlenebilecektir. Bu şerh tapu kütüğüne işlenmesi kurucu değil açıklayıcı niteliğine sahiptir. Yani bu şerh tapu kütüğüne işlenmese bile ilerde doğacak olan uyuşmazlıklarda aile konutuna ilişkin düzenlemeler, ispat koşuluyla kendisine uygulama alanı bulacaktır. Yalnız bu husus tapu kütüğüne şerh edilmesinde oldukça büyük bir faydası vardır. Zira doğabilecek olan uyuşmazlıklarda 3. Kişilerin bu şerhi görmemeleriyle iyi niyeti korunabilecektir. Bu sebeple hak kaybı yaşanma durumu olabilmektedir.
Aile konutunun her iki tarafa da etkisi vardır. Öncelikle bu şerh ile mülkiyet hakkı kendisinde olan eşin tasarruf yetkisi sınırlanacaktır. Bu eş, aile konutu üzerinde, diğer eşin rızasını
Aile konutu şerhi iki durumda tapu kütüğüne işlenmektedir. Bunlardan birincisi mahkemeden alınan karar iledir. Bu durumda tarafların ayrıca herhangi bir belge sunmalarına gerek yoktur. İlamı veren mahkeme, ilgili tapu müdürlüğüne müzekkere yazarak şerhin tapu kütüğüne işlenmesini talep edecektir. İkinci olarak eşin kanundan doğan talep hakkı bulunmaktadır. Eşin konu ile ilgili tapu müdürlüğüne giderek kendisi başvuru yapması ve istenilen gerekli evrakları sunması gerekmektedir.
Aile konutuna şerh konulabilmesi için eşlerden birinin Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvurması gerekmektedir. İşlemin gerçekleşebilmesi içinde gereken evraklar şu şekildedir;
Aile konutu konulmuş olan bir taşınmaz hakkında herhangi bir işlem yapılabilmesi için her ikim tarafında rızası olma şartı aranmaktadır. Aile konutu olmaya bir gayrimenkulde ise eşler adına olan tapuları satma veya kiralama hakkına sahip olacaktır.
Aile konutu olduğuna ilişkin şerh oluşturulmuş taşınmazın şerhinin yanlış ya da haksızlık olduğu düşünülmesi halinde bu şerhi kaldırmak için aile konutu şerhinin terki davası açılması gerekmektedir.
Bu davanın açılması halinde davacı aile konutu olarak belirlenmiş olan konutun içerisinde bahsi geçen ailenin yaşamadığını ya da bu konutun aile konutu olmadığını ispat etmesi gerekmektedir. Eğer tapu şerhinin kaldırılması için yapılan başvurunun nedeni evliliğin son bulması ise evliliğin sonlandığına dair belgelerin sunulması gerekir.
Sadece konut sahibinin isteğiyle konulan şerh kaldırılamaz.
Türk Medeni Kanunu Aile şerhi ile ilgili olarak 194. Maddesinde belirtildiği gibi, Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.
1.Aile Konut Şerhi Nasıl Uygulanır?
Eşlerden birinin, diğer eşin rızasını almaksızın taşınmazın bulunduğu yerdeki tapu dairesine giderek yapılacak olan başvuruyla aile konut şerhi koydurabilir.
2.Aile Konut Şerhi İçin Neler Gerekmektedir?
Muhtardan veya apartman yönetiminden aile konut belgesi ve evlilik cüzdanı gerekmektedir.
3.Aile Konut Şerhi Olan Ev Satılabilir mi?
Satışa engel değildir. Ancak konutu satın alan kişinin aile konut şerhi olduğunu bilmesi gerekir. Çünkü diğer eşin rızası olmadan satış yapılması halinde rızası alınmayan eş dava açarak tapuyu iptal ettirebilir.
5.Aile Konutu Şerhi Olan Eve Haciz Gelebilir mi?
İcra ve İflas Kanununa göre hacze gelinmesine veya paraya çevrilmesine engel değildir.
6.Aile Konut Şerhi E-Devlet Üzerinde Yapılabilir Mi?
Aile konutu şerhi e-devlet üzerinden yapmakta mümkündür.
7.Aile Konutu Şerhi Kaldırılabilir mi?
Şerhin kaldırılması için ilgili tapu dairesine başvurulması gerekmektedir.
8.Aile Konut Şerhinin Süresi Ne Kadardır?
5 yıllık bir süresi bulunmaktadır. Bu sürenin dolmasıyla konulan şerh kalkar.
9.Aile Konutu Şerhinde Görevli Mahkeme Neresidir?
Görevli mahkeme aile mahkemesidir.
Pazartesi - Cumartesi
08.30 -18:00
Adres: Marmara Mh. 9. Sokak Astro Rezidans A Blok No:2/32 Beylikdüzü/İstanbul
Telefon: 0 (544) 316 25 54
Yıldırım & Soy Hukuk Arabuluculuk Bürosu © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir